PRIPREMANJE ZA BITKU by Gary Wilkerson

Prvih šest poglavlja knjige Jošuine opisuje slavno djelo koje je Bog učinio među svojim narodom kad su tek ušli u obećanu zemlju. Nakon četiristo godina ropstva, Izrael je bio oslobođen, ali onda su lutali pustinjom četrdeset godina. Sad su bili na granici s Kanaanom, zemljom u kojoj je teklo mlijeko i med, kao što im je obećao Bog godinama ranije. I tako su prešli rijeku – i što se dogodilo? Jošua se odmah okrenuo mlađoj generaciji muškaraca i odvojio ih za Boga. Kako bi opisalo njihovu pripremu, Pismo koristi riječ "obrezanje", ali dublje značenje je: "Oni su bili učinjeni spremnima" (vidi Još 5,2-7).

Zašto je Jošua to učinio? Sad kad su prešli rijeku Jordan, suočili su se s debelim, neprobojnim zidovima Jerihona. Za fizičko oko, nemoguće je bilo da ovi odrpani Izraelci osvoje ovog neprijatelja. No Bog im je rekao: "Sve ove prošle godine blagoslivljao sam vas svojim neopisivim bogatstvom, ali vaše djelo još nije završeno."

Kako su se Izraelci pripremili za tu bitku? Nisu naoštrili svoje mačeve ni ulaštili svoju bojnu opremu. Umjesto toga, priprema se dogodila u njihovim srcima. Bog im je zapovjedio da obiđu oko grada pjevajući, moleći i čekajući na njega. Konačno, su prema njegovu nalogu, podigli trube i zatrubili. I u trenu, oni silni zidovi su se srušili.

Jošua i njegovi ljudi zatim su izvršili silna junačka djela – porazili su neprijatelje, naslijedili veće zemlje i vidjeli pobjede kao nikada ranije. Zapravo, Jošua je postigao nešto što čak ni Mojsije nije: porazio je trideset jednog kralja. Bilo je to deseterostruko povećanje u odnosu na kraljeve koje je porazio Mojsije. Vjerujem da je to slika što Gospodin želi učiniti u našim životima. On želi donijeti deseterostruko povećanje; on želi izliti svoga Duha na nevjerojatne načine! I želi da vjerujemo kako on želi učiniti sve to. Ukratko, on želi da imamo ludu vjeru.

"A Jošua zapovjedi narodu: 'Posvetite se za sutra, jer će sutra Jahve učiniti čudesa među vama'" (Jš 3,5).