NJEGOVA RUKA LJUBAVI by Jim Cymbala

Održavanje doktrinarne čistoće je dobro, ali to nije čitava slika za novozavjetnu crkvu. Apostoli su htjeli učiniti daleko više od samo "preuzimanja odgovornosti", kao što stara evanđeoska pjesma kaže. Oni su tražili Boga da im da snagu kako bi izašli i utjecali na čitavu kulturu.

Na previše mjesta gdje se Biblija gazi i gdje se raspravlja o nauci do tri ujutro, Duh nauke nedostaje. William Law, engleski pisac kratkih poruka za svaki dan iz ranih 1700-tih, napisao je: "Čitaj koje god poglavlje Pisma hoćeš i uvijek uživaj u njemu – no ono će te ostaviti jadnim, praznim i nepromijenjenim, kao što te je i našlo, ako te potpuno i isključivo ne okrene Duhu Božjem i dovede u potpuno jedinstvo s njim te ovisnost o njemu."

Jedan način da prepoznamo je li trpimo zbog toga što nismo u tom jedinstvu s njim je da pogledamo u našu brigu za ljude koji su prljavi … ljude koji su "drugi" … ljude koji ne odgovaraju zamisli nekih ljudi. Zamisao da bi crkva trebala biti pozvana služiti samo jednoj određenoj klasi ne nalazi se u Novom zavjetu. Uništenje od grijeha nije ugodno – ali ono je ono zbog čega je Isus došao kako bi oprostio i iscijelio. "Sin Čovječji došao je da traži i spasi što je izgubljeno" (Lk 19,10). Duh Božji je Duh milosrđa, suosjećanja, posezanja.

Međutim, kršćani često oklijevaju posegnuti k onima koji su drukčiji. Oni žele da Bog prije očisti ribu nego je uhvate. Ako je nečiji zlatni prsten nataknut na neki neuobičajen dio tijela, ako čovjek ne miriši najbolje ili ako boja kože nije ista, kršćani su skloni oklijevati. Ali razmislite na trenutak o Bogu koji je posegnuo k nama. Ako je ikada bilo "posezanje", to je bilo to: sveto, čisto Božanstvo se ispružilo do nas koji smo bili okaljani, zli u srcu, nesveti. Bog je mogao reći: "Drukčiji si od mene, tako neprijatan, radije ti se ne bih previše približio." Ali on to nije rekao. Upravo je naša različitost privukla njegovu ruku ljubavi.

Gubavcima Isus nije samo iz daljine izgovorio riječ iscjeljenja … on ih je dotaknuo. "On pruži ruku, dotače ga se i reče: 'Hoću. Očisti se!' I odmah spade guba s njega" (Lk 5,13-14).

__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.