REZULTAT NEPOSLUŠNOSTI

Neposlušnost Riječi Božjoj na kraju završava slomom morala i kršćanskog karaktera.

Sve to započinje s činom očite neposlušnosti jasnoj riječi od Boga. Dodajte tome mlitavo uvjerenje u vezi s grijehom i mlitavo pokajanje, i završit ćete poput Salomona: moralno potpuno pokvarena osoba. "Kada je Salomon ostario, njegove su mu žene okrenule srce prema drugim bogovima, i srce njegovo nije više potpuno pripadalo Jahvi … Salomon je išao za Aštartom, boginjom Sidonaca, i Milkomom, sramotom Amonaca. Činio je ono što ne bijaše pravo u očima Jahvinim … Jahve se razgnjevi na Salomona, jer je okrenuo srce svoje od Jahve, Boga Izraelova" (1 Kr 11,4-9). Ove riječi stvaraju mi jezu!

Sad je Salomon bio otvrdnuo na evanđelje. Riječ Božja više nije imala utjecaj na njega. Bio je tako jadan! Gdje je jednom sagradio kuću za jednu strankinju, sad je stajao ogroman harem. Faraonova kći postala je samo još jedna od tisuću ljubavnica! Sad je bio star i oronuo, a Bog je šutio, ljut na njega. Više se nije molio Bogu i više mu nije preostalo radosti. Srce mu je bilo bolesno dok je pisao žalosnu prozu o ispraznosti i beskorisnosti života. Jeruzalem je bio opoganjen poganskim hramovima, sagrađenima od visokih poreza. Kralj se teško opijao, dosađujući se svim tim divnim kućama i vrtovima. Njegovo srce bilo je puno idolopoklonstva, dani kad je dotakao Boga samo blijede uspomene. "Sve je ispraznost – sve je za ništa" (vidi Prop 1,14).

Je li to isti čovjek koji je jednom tako gorljivo molio na posvećenju hrama? "Ako koji čovjek … osjeti tjeskobu svoga srca pa upravi molitvu ili prošnju te raširi ruke prema ovom Hramu, ti čuj s neba … i oprosti … vrati svakome čovjeku prema putu njegovu jer ti poznaješ srce njegovo … da te se uvijek boje sve dane dokle žive na zemlji što je ti dade našim očevima" (1 Kr 8,38-40). Samo naprijed – prianjajte u svoje idole! Opravdavajte područja neposlušnosti i ispričavajte svoje male grijeh! Jednoga dana to će izbiti u bijesnu, nekontroliranu vatru nemorala i otpadništva.