PISANO JE

"Pisano je: 'Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih'" (Iv 4,4). "Također je pisano: 'Ne kušaj Gospodara, Boga svojega" (Iv 4,7). "Jer je pisano: 'Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi'" (Iv 4,10). Kad je Isus bio suočen s đavoljim spletkama, svladao ih je Riječju Božjom.

A danas imamo još jedan "pisano je": "Ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,32). Možete reći đavlu: "Možeš pokušati srušiti moju vjeru, ali moraš znati ovo: moj Isus moli za mene!"

Petrova vjera bila je kušana, drmana, i zbog svoga ponosa je posrnuo. Ali u odgovoru na Gospodinovu molitvu, korijenje njegove vjere nije bilo uništeno. Upravo kad je sotona vikao od veselja te se činilo kao da je Gospodin izgubio jednoga pomazanog prijatelja, Petar je pogledao u Isusove oči i bio je svladan od žalosti! "Gospodin se okrenu i pogleda Petra. Petar … iziđe te zaplaka gorko" (Lk 22,61-62).

"Zaplaka gorko" na grčkom znači "prodoran, silovit plač". Petar se sjetio Gospodinovih riječi, kako mu je rekao: "Prije nego danas pijetao zapjeva, triput ćeš me zatajiti" (Lk 22,61). Zamišljam tog čovjeka kako ide prema judejskim brdima te pada na lice s ispruženim rukama, vapeći: "O, Oče, bio je u pravu! Nisam slušao. Upozorio me da će sotona nastojati kušati me, kako bi uništio moju vjeru. Umrijeti za Isusa? Čak se nisam mogao suprotstaviti ni jednoj sluškinji! Oprosti mi! Ljubim ga! Komu ću ići?"

Vjerujem da se Petrova vjera uhvatila nečega drugog što je Isus rekao: "Tako i ti, kad se jedanput vratiš k meni, učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). Koliko puta je Petar sve to iznova odigrao u svom umu i srcu, razmišljajući: "Nije li Isus rekao kad se vratim? Nije li rekao da još uvijek imam službu? Nakon ovoga što sam učinio, očekuje li se od mene da pomognem drugima?"

Bog je odgovorio na molitvu svoga Sina. Mogu vidjeti Petra kako se diže i Duh Božji teče kroz njega te podiže ruke k nebu i kaže: "Sotono, nestani! Iznevjerio sam ga, ali još uvijek ga ljubim. Obećao mi je, zapravo prorekao, da ću se vratiti i biti snaga drugima, stijena. Vraćam se k mojoj braći i sestrama!"