PODIJELJENI KRŠĆANI

Salomon je podijelio svoj život: pola za Boga, a pola za svoj užitak. Riječ Božja djelomično ga je osvjedočivala. Iskusio je djelomičnu žalost, djelomično pokajanje – s djelomičnim promjenama! Ne znam što se dogodilo, ali Salomon je bio djelomično osvjedočen o svojoj poganskoj ženi koja je živjela na svetom mjestu blizu Kovčega. I tako ju je odlučio odseliti – na pola puta s onu stranu grada! "Salomon preseli i faraonovu kćer iz Davidova grada u kuću koju joj bijaše sagradio, jer je mislio: 'Neće moja žena živjeti u dvoru izraelskoga kralja Davida, jer je svet otkako je u nj došao Kovčeg Jahvin" (2 Ljet 8,11).

Istina je bila to da Solomon nije htio odustati od nje! Znao je u svom srcu da je to pogrešno i to ga je izjedalo. Mogu ga čuti kako kaže: "Da, moram nešto učiniti u vezi s tim. Pokazat ću Gospodinu da želim učiniti pravu stvar." Ali je li je vratio natrag u Egipat?

Danas su naše crkve ispunjene podijeljenim kršćanima – djelomično osvjedočenim Riječju i djelomično pokajanim – s djelomičnim promjenama u svome životu. Malo je "drhtanja od Riječi". Čujem za mnoge koji još žive u očitom grijehu, još uvijek čineći iste stare stvari. Kažu: "Bog zna da mislim činiti dobro. On vidi moje srce. Doista ljubim Gospodina. Učinio sam neke promjene, ide nabolje." Nije dovoljno misliti dobro. Mi moramo činiti dobro!

Salomon je sagradio hram i završio sve svoje građevne projekte. Ali još uvijek je živio u neposlušnosti u tim područjima, ne vidjevši opasnost u tome.

Međutim, Bog je bio tako milosrdan da je nastavio odgovarati na njegove molitve. Salomon je još uvijek triput godišnje odlazio prinijeti žrtve i bio je radostan i sretan u nazočnosti Gospodnjoj.

Vjerujem da je to najopasniji položaj u kojem kršćanin može biti: njegove molitve još uvijek uzlaze i tu su radost i sreća. Međutim, ostaje područje neposlušnosti gdje Riječ nije apsolutni autoritet, a vjernik je slijep na kvarenje koje se događa. Bog se ponovno pojavio Salomonu sa strogom propovijedi, snažnom riječi: "Hodaj u besprijekornosti. Budi poslušan mojoj Riječi." Sve vrijeme, Salomon je polagano odlazio od Boga, postavši tvrd i neosjetljiv na Riječ, zaslijepljen Božjim blagoslovima i milosrđem. Koliki su kršćani blagoslovljeni, osjećaju Duh Božji, sretni su u njemu te kaže: "Sve je u redu jer me Bog blagoslivlja"?