U JAMAMA by Gary Wilkerson

Ako krenemo od Postanka 37, vidimo Josipovu priču koja glasi poput epizode televizijskog programa "Cops" ("Policajci"). Jedan od njegove braće bio je silovatelj, a drugi je pokušao ubiti Josipa i na kraju ga je prodao u ropstvo. Čak je i Jakov, njegov vlastiti otac, propustio posredovati kad su ga braća mučila. Za disfunkciju ove obitelji kaznu je platio Josip.

Opisuje li to vas? Godinama ste odsutni od doma, ali još uvijek na duši nosite ožiljke od kaosa svoje obitelji. Ili je možda vaš kaos na radnom mjestu, gdje uporni grijesi drugih izravno utječu na vas. To se dogodilo Josipu kad ga je žena njegova gospodara pokušala zavesti. Kad ju je Josip odbio, da bi mu se osvetila, lagala je o njemu i bio je bačen u još jednu jamu, zatvor za osuđenike na smrt.

Biblija je jasna da je sa svakom jamom u koju je pao Bog bio na djelu, ubrzujući proces postizanja nauma za svoje kraljevstvo. Čujem kako Bog kaže za njega: "Želim nekoga tko je voljan vjerno podnijeti svaki test, tako da ga mogu postaviti na strateški položaj kako bi spasio moj narod. Za taj posao odabrao sam Josipa."

Sjetite se nevjerojatne putanje Josipova života. Tu je pastir tinejdžer koji je za nekoliko godina postao drugi u zapovjedništvu najvećega svjetskog carstva. To me tjera da molim: "Bože, izvadi me iz moje udobne zone. Želim u mom životu vidjeti na djelu tvoje naume."

Jeste li voljni reći: "Gospodine, radosno idem kamo god želiš da idem"? Znam mnoge kršćane koji žude za takvom vrstom vjere. Oni vape: "Gospodine, mora postojati više u ovom hodu. Ne želim samo zauzimati mjesto na zemlji. Želim da radiš u meni tako da mogu utjecati na tvoje kraljevstvo."

Što su veći naši snovi za djelo Božje, veća će biti naša jama. Vjerujete li Bogu za brak koji odražava njegovu slavu? Onda budite spremni da ćete imati brak testiran gotovo iznad vaših granica. Istina je da nas vjera baca u jamu gotovo svaki put. Ako želimo Boga da koristi naše živote, onda je bolje da se pripremimo za jamu.

"Iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro: da učini što se danas zbiva – da spasi život velikom narodu" (Post 50,20).