DJELA VJERE by Gary Wilkerson

Jednom kad je apostol Petar čudom bio oslobođen iz zatvora (vidi Dj 12,7-11), otišao je u kuću molitve da one koji su posredovali za njega izvijesti o čudu. Kad je pokucao, skupina je još uvijek bila u žarkoj molitvi. Nisu imali pojma kako su njihove molitve za njihova brata bile učinkovite. Pismo kaže da su njihove molitve bile "neprestane", što znači, da su se držali Boga i nisu odustajali. To je ona molitva na koju Krist poziva svoju crkvu. Ona je ustrajna i žarka u svojoj želji da vidi oslobođenoga ljubljenog, prijatelja ili čak grad.

Ali kad su ti vjernici saznali da su njihove molitve odgovorene, dogodila se jedna zanimljiva stvar – nisu vjerovali! Sluškinja im je rekla da je na vratima Petar. "Od radosti zaboravi otvoriti vrata, utrča unutar i javi da je Petar pred vratima. 'Ti si luda!' rekoše joj na to. Ali ona je svejednako tvrdila da je istina. Oni rekoše: 'Bit će njegov anđeo'" (Dj 12,14-15). Očito su vjerovali da ga je Herod već ubio.

Bog je u poslu oslobađanja. On jednom riječju čini nemoguće i kad svoje ljude oslobodi, oni su doista slobodni. Ali možda ste zamijetili nešto u svom vlastitom životu što se događa kad se borite s problemom. A to je, Bog prvih nekoliko vrata otvara za vas – a onda posljednja ostavlja vama da ih vi otvorite po vjeri. On je nadnaravno otvorio vrata za Petra, ali ova posljednja zahtijevala su vjeru i djelo čovjeka.

Zašto Gospodin to čini? On zna da i s našim najgorljivijim molitvama možemo u svom srcu imati majušni ugao nevjere. Da, Bog je suveren u svojoj moći, ali želi da se njegova zaručnica uključi u njegova djela izbavljenja. Svaki izvorni pokret Božji kroz povijest zahtijevao je muškarce i žene da se dignu i kažu: "Želim da se računa na mene. Možda ću biti slab i sramežljiv, ali Bog daje čast onima koji djeluju po vjeri."

Da, sve započinje s molitvom. Žarka, učinkovita molitva pokreće Boga da otvori željezna vrata i oslobodi zarobljene. Petrova priča to jasno pokazuje. Ali ovaj prizor pokazuje i to da ako ne radimo u vjeri kako bismo otvorili posljednja vrata, neki zarobljenici će ostati stajati vani. Tu je dakle posljednji dio žarke molitve: vjerno djelo.