BOG JE PODIGAO ČOVJEKA

U Nehemijino vrijeme, jeruzalemski zid bio je razoren, a grad doslovce gomila kamenja. Crkva je bila potpuno otpala, bez ijednoga preostalog svjedoka. Zle sile koje su okruživale Izrael žestoko su ih progonile, izrugujući se svakom poslu koji su pokušavali poduzeti.

Kako je Bog odgovorio u vrijeme takvog rasula? Je li poslao dobro izvježbanu vojsku da im pomogne? Je li poslao kraljevsku gardu da pobije njihove poznate neprijatelje? Ne, Bog je podigao čovjeka – Nehemiju.

Nehemija je bio čovjek s Božjim bremenom na srcu. On je svoje vrijeme provodio u molitvi, postu i tugovanju, jer bio je slomljen nad Izraelovim stanjem. I neprestano je uranjao u Božju Riječ, upijajući proročanstvo i djelujući po Duhu.

Iako je perzijskom kralju služio kao peharnik, ostao je odvojen od pokvarenosti koja ga je okruživala. Usred sve one senzualnosti, nemorala i bezbožnosti koji su bili u Izraelu, sačuvao je sveti hod s Gospodinom. A zauzvrat, svi koji su ga čuli kako propovijeda, bili su očišćeni u duši.

Ubrzo je probuđenje svetosti projurilo zemljom. "Svećenici i leviti očistili su sebe, a zatim su očistili narod, vrata i zid" (Neh 12,30). I Dom Božji je bio očišćen; sve što je bilo od tijela bilo je izbačeno. Nehemija je poslao radnike u hram rekavši im: "Želim da odavde izađe svaki komad prljavštine. Ne ostavljajte ništa što ima veze s idolopoklonstvom i senzualnošću" (vidi Neh 13,8-9).

Ljubljeni, to je Božji koncept probuđenja! Sve to u vezi je s pometanjem svih prostorija vašega srca koje su nečiste i neposvećene. On ne želi da ostane ijedno mračno mjesto.

Gdje je Nehemija dobio takav duhovni autoritet da su kompromitirani drhtali i da je vratio sveti strah u hram? Kralj mu to nije dao. Ni biskup. Niti je to naučio u biblijskoj školi.

Ne, Nehemija je svoj autoritet dobio na koljenima – plačući, slomljen, želeći upoznati Božje srce. A s obzirom da je bio čovjek molitve, u stanju je bio priznati grijehe čitave nacije: "Neka uho tvoje bude pažljivo i oči tvoje otvorene, da čuješ molitvu sluge svoga. Molim ti se sada, danju i noću … i ispovijedam grijehe sinova Izraelovih … sagriješili smo ja i kuća oca mojega. Veoma smo zlo činili prema tebi ne držeći naredaba tvojih" (Neh 1,6-7).