KOME VJEROVATI?

Jedan iskren kršćanin postavio mi je sljedeće pitanje: "Kome vjerovati? Kroz godine pročitao sam riječi mnogih propovjednika koji su bili uvjereni da je kraj blizu. Međutim, iznova i iznova su promašili. Sad razumijem da su neki samo pokušali prodati svoju knjigu. A drugi su stvarno mislili da im Bog govori da je kraj na dohvat ruke. Dakle, kome vjerovati?"

S vremena na vrijeme bio sam krajnje slomljen pred Bogom u vezi s tim stvarima vapeći mu što sam glasnije mogao: "O, Gospodine, godinama sam propovijedao da je sud na vratima. Pisao sam knjige i iznosio upozorenja o dolazećoj ekonomskoj krizi, međutim vidim da se događa upravo suprotno. Vidim da Amerika napreduje i sretna ide svojim putem. Naša nacija ubija preko pet tisuća beba na tjedan. Kližemo u jamu nevjerojatne nečistoće i tebe guramo iz svake institucije. Kako dugo, Gospodine?"

Mislim da ja iskazujem isti vapaj razočaranja koji je Bogu podigao i Jeremija. On je godinama vjerno prorokovao o događajima koji se još nisu ispunili. Vapio je: "Ti me zavede, o Jahve, i dadoh se zavesti, nadjačao si me i svladao me. A sada sam svima na podsmijeh iz dana u dan, svatko me ismijava. Jer kad god progovorim, moram vikati, naviještati moram: 'Nasilje! Propast!' Doista, riječ mi Jahvina postade na ruglo i podsmijeh povazdan" (Jer 20,7-8).

Jeremija nije mogao prestati upozoravati narod Božji. Iako su se njegova proročanstva činila kao izmišljena, nastavio je prorokovati. Osjećam da u mojoj duši gori isti oganj kao u Jeremijinoj. I sve sam uvjereniji da naša nacija samo što nije bačena u uništavajuću depresiju. Kako god visoko dionice na burzi lete, kako god nevjerojatno se mogu oporaviti, Amerika je još uvijek na rubu silnog sloma. Bog je otvrdnuo svoje lice protiv ove nacije zbog prolijevanja krvi i arogancije prema njegovu imenu te njegov sud slijedi.
Međutim, zahvaljujem Bogu za mnoga obećanja koja nam je dao u svojoj Riječi da će zaštititi i blagosloviti svoj narod u svim olujama.

Božji molitveni narod nema potrebe za strahom. Ne trebamo se brinuti ni plašiti. Naš nebeski Otac sve ima pod kontrolom. Iako vidim da na našu naciju dolaze njegovi sudovi, radujem se jer znam što je naš Gospodin obećao u svojoj Riječi.
"… sam po pravdi sudi krug zemaljski, izreče pucima osudu pravednu. Jahve je tvrđava tlačenom, tvrđava spasa u danima tjeskobe. Nek se uzdaju u te koji znaju ime tvoje, jer ne ostavljaš onih što ljube tebe, o Jahve" (Ps 9,9-11).