POTPUNI PRISTUP

U siječnju svake četiri godine Amerika uvodi predsjednika u ono što se naziva "najmoćniji ured na zemlji". Njegov potpis je zakon. On zapovijeda najsnažnijom vojskom na svijetu. On može jednostavno pritisnuti dugme i uništiti čitave nacije. Ali vlast koju on drži u svojim rukama nije ništa u usporedbi s vlašću koju je Isus dao vama i meni!

Vidite, mi imamo apsolutni pristup u samu nazočnost živog Boga – a i on do nas! "Prema tome, braćo, budući da mi snagom krvi Isusove otvoreno možemo ući u Svetinju nad svetinjama – taj novi i životonosni put … Pristupajmo stoga s istinitim srcem u punini vjere" (Heb 10,19-22).

Taj pristup omogućen nam je tek nakon Isusova raspeća, njegove smrti i uskrsnuća. Omogućen nam je onoga trenutka kad se zastor u hramu razderao na dvoje. Kad se to dogodilo, to je značilo da čovjek može ući i Bog izaći da se susretne s njim!

Riječ otvoreno u ovom retku znači "s jasnim, neskrivenim publicitetom". Ljubljeni, taj "publicitet", ta javnost, je radi đavla! To znači da možemo reći svakom demonu u paklu: "Krvlju Isusa Krista imam pravo doći u nazočnost Božju i razgovarati s njim – i on sa mnom!"

Vjerujete li da imate to pravo – da je Bog voljan izaći i susresti se s vama? Pristupimo mu, onda, istinita srca u punini vjere! Ne dolazimo mu snagom krvi ptice, koze ili bika, nego snagom krvi našega Gospodina Isusa. "On je ušao jedanput zauvijek u Svetinju nad svetinjama, ne krvlju jaraca i junaca, nego vlastitom krvi, i pribavio nam vječni otkup. Ako, naime, krv jaraca i bikova i pepeo od junice, čime se škrope okaljani, posvećuju tako da se dobiva tjelesna čistoća, koliko će više krv Krista – koji je po vječnom Duhu prinio sam sebe Bogu kao žrtvu bez mane – očistiti našu savjest od mrtvih djela da služimo živomu Bogu?" (Heb 9,12-14).

Ništa toliko ne ushićuje srce Božje kao kad njegova djeca slobodno dolaze k njemu, bez straha. On želi da dođemo govoreći: "Imam pravo biti tu. Pa ako me moje srce i osuđuje, Bog je veći od mog srca" (vidi 1 Iv 3,20).