GOSPODNJE OHRABRENJE

David i njegovo društvo bili su u bijegu od kralja Šaula, koji ga je pokušao ubiti. U jednoj točki ova mala vojska utaborila se u gradu zvanom Siklag, gdje su smjestili svoje obitelji. Od tamo su odlazili u borbu, ostavljajući svoje žene i djecu sigurne u pozadini.
Dok su se David i njegova vojska nakon jedne bitke tri dana vraćali kući, njihovo su selo iznenada napali Amaleki. Ovaj žestok neprijatelj oteo je Davidovu obitelj i obitelji njegovih ljudi te spalio čitav grad.
"Kad (su) dakle … došli u grad, vidješe da je grad spaljen, a njihove žene, njihovi sinovi i njihove kćeri odvedeni u ropstvo" (1 Sam 30,3).
NABRAJANJE BLAGOSLOVA
Davidov odgovor na ovu tragediju bio je da "se (on) ohrabri u Jahvi, svome Bogu" (1 Sam 30,6). Vjerujem da je to postigao prisjećajući se prošlih Božjih izbavljenja. U svom mladom životu ubio je medvjeda, pogubio lava i porazio Golijata. Sad, dok je plakao nad svojim gubitkom, ponovno je nabrajao te bitke i mnoge druge koje je zadobio.
JEDINO OSOBNA RIJEČ
David je rekao: "Trebam riječ od Gospodina." Znao je da ga nitko ne može ohrabriti – ni mudri zapovjednici pod njegovim zapovjedništvom ni ijedan drugi savjetnik. On je trebao osobnu riječ izravno od Onoga koji ga je izbavio iz svake očajne situacije s kojom se ikada suočio.
Ljubljeni, jednako je istina za vas i mene danas. Na zemlji jednostavno ne postoji nitko tko može vašu dušu podići iz očaja ili vam sačuvati duh hrabrim tijekom trajanja vaše krize. Svi mi moramo dobiti svoju vlastitu riječ od Gospodina. Poput Davida, pozvani smo da se osnažimo prisjećajući se Božjih izbavljenja u našim životima. I isto tako, moramo se sjetiti onih vremena kad se Bog pokazao plodonosnim u prošlim generacijama.