MISAO KRISTOVA

"Neka u vama bude ona misao koja je i u Kristu Isusu" (Fil 2,5).

"Ali mi posjedujemo Kristovu misao" (1 Kor 2,16).

"Obnavljajte se duhom u kojem mislite" (Ef 4,23).

Svi ovi poticaji su od apostola Pavla. On govori narodu Božjem: "Neka misao koja je u Kristu, samo Isusovo razmišljanje, bude i vaše razmišljanje. Njegov stav uma je onaj koji svi trebamo tražiti."

Što to znači imati misao Kristovu? Jednostavno rečeno, to znači misliti i činiti kao što je Isus činio. To znači donositi Kristu slične odluke koje određuju kako trebamo živjeti. I to znači usredotočiti se svom snagom našega uma kako zapravo možemo imati misao Kristovu.

Svaki put kad pogledamo u zrcalo Riječi Božje, trebamo se zapitati: "Je li ono što vidim o sebi odražava Kristovu narav i njegovo razmišljanje? Preobražavam li se iz slike u sliku, suobličujući se Isusu svakim iskustvom koje Bog donosi u moj život?"

Prema Pavlu, ovo je Kristovo razmišljanje: "(On) sama sebe obezvrijedi uzevši obličje sluge i postavši ljudima sličan" (Fil 2,7).

Isus je donio odluku dok je još bio u nebu. S Ocem je sklopio savez da će ostaviti svoju nebesku slavu i doći na zemlju kao čovjek. Sići će na svijet kao ponizan sluga i tražiti da služi, a ne da se služi njemu.

Za Krista je to značilo: "Idem kako bih vršio tvoju volju, Oče." Doista, Isus je donio odluku prije vremena: "Odlažem svoju volju kako bih činio tvoju, Oče. Podjarmljujem svoju volju da bih mogao prihvatiti tvoju. Sve što kažem i činim mora doći od tebe. Odlažem sve kako bih potpuno ovisio o tebi."