NJEGOVE DOBRE RUKE

"Iznemogoh od pusta jecanja, u noći postelju plačem zalijevam, suzama ležaj natapam" (Ps 6,7).

Ovaj ubojica diva, ovaj silan ratnik o kome su pjevali: "David pobi svojih deset tisuća", ovaj pjesnik koji je toliko pisao o pouzdanju u Boga i bacanju sve brige na njega, ovaj isti čovjek Božji je vapio: "Smiluj mi se, Jahve, jer sam iznemogao, Jahve, ozdravi me, jer dršću kosti moje" (Ps 6,3). David je teško sagriješio, priznajući: "Zloće moje glavu su mi nadišle, kao preteško breme tište me. Rane moje zaudaraju i gnjiju zbog bezumnosti moje. Pogurih se sav i zgrčih, povazdan lutam žalostan" (Ps 38,5-7).

David iskazuje točno ono kroz što neki od vas možda upravo sada prolazite: osjećaj da vas je svladao grijeh poput neočekivanih morskih valova koji kao da preplavljuju vašu dušu. Ne možete razumjeti zašto ste ponovno zaglibili. Vapite: "Bože, ovo je previše za mene! Ne mogu se više s time nositi." Ranjeni ste i znate da iznutra zaudarate od grijeha. Znate da ste bili ludi i glupi. Osjećate duhovnu pokvarenost i tako ste bolesni u svom umu da to utječe na vaše tijelo. Vaš promašaj, vaš nedostatak pobjede, zapravo je učinio da "povazdan lutate žalosni" u potištenosti i strahu. Uznemireni ste, pognuti, satrveni u duši.

David je imao osjećaj da pati od grijeha koji je počinio. Nije rekao da Bog nije pravedan što ga kažnjava, ali htio je biti ispravljen u ljubavi: "Jahve, nemoj me karati u srdžbi svojoj, ne kažnjavaj me u svojoj jarosti! Smiluj mi se, Jahve, jer sam iznemogao" (Ps 6,2-3). Vapaj iz Davida je sljedeći: "Gospodine, moja vlastita ludost, moj vlastiti lakozavodljiv grijeh, donio mi je mnogo patnje! Znam da imaš pravo ispraviti me i kazniti. Ali, molim te, sjeti se da sam još uvijek tvoje dijete! Izlij svoj gnjev na one koji te ne znaju. Sagriješio sam, ali još te uvijek ljubim. Ispravi me u ljubavi. Budi milosrdan."

Ako osjećate Božje strelice u svojoj duši zbog prošlog i sadašnjeg grijeha, ali imate raskajano srce i želite se okrenuti od svoga grijeha, možete prizvati njegovu ljubav kažnjavanja. Bit ćete ispravljeni, ali s velikim milosrđem i suosjećanjem, upravo kao što brižan otac kažnjava svoje dijete zbog ljubavi. Nećete osjećati njegov gnjev kao pogani, nego ćete s njegovom šibom osjetiti njegove drage, ispružene ruke.