KAD SE MOLITVE ČINE NEODGOVORENE

Pogledajmo u duboku agoniju jednoga vrlo svetog čovjeka Biblije te vidimo ako možete pogoditi tko govori: "Ja sam čovjek što upozna bijedu pod šibom gnjeva njegova. Mene je odveo i natjerao da hodam u tmini i bez svjetlosti … Zazidao me, i ja ne mogu izaći, otežao je moje okove. Kada sam vikao i zapomagao, molitvu je moju odbijao …Dotrajao je život moj i nada koja mi od Jahve dolazi" (Tuž 3,1-2.7-8.18).

Tko je bio taj čovjek koji je digao ruke od nade, koji je rekao da je Bog odbio njegove molitve? Nitko drugi nego prorok Jeremija. "Oblakom si se obastro, da molitva ne prodre do tebe" (Tuž 3,44). Ali to isto tako možete biti vi ili ja tijekom neke krize u našem životu, kad se čini da je Bog zatvorio nebo. Vapite li i vi s Jeremijom: "Ja sam onaj koji je vidio nevolju. Ja sam u situaciji iz koje ne mogu izaći"?

Ne mislite da je Jeremija nastavio očajavati! Poput Davida, i on je došao na mjesto nade i pobjede. Sjetio se da je njegov Bog pun suosjećanja i milosrđa: "To nosim u srcu i gojim nadu u sebi. Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoje je vjernost velika! 'Jahve je dio moj', veli mi duša, 'i zato se u nj pouzdajem.' Dobar je Jahve onom koji se u nj pouzdaje, duši koja ga traži. Dobro je u miru čekati spasenje Jahvino … Jer Gospod ne odbacuje nikoga zauvijek: jer ako i rastuži, on se smiluje po svome velikom milosrđu" (Tuž 3,21-26.31-32).

Psalmist David je rekao: "Jer je Jahve plač moj čuo. Čuo je Jahve molbu moju, Jahve je primio moju molitvu" (Ps 6,8-9). On je spremio svaku suzu, primio svaki vapaj, saslušao pažljivo svaku molitvu. Možete mirno počivati uvjereni da ako morate proći i kroz vruću peć nevolja, on će biti ravno tamo s vama. Bog ima naum za sve što dopušta i za svaku tešku kušnju on daje posebnu milost.