NE ZA DJECU

Razumijevanje kako Bog opravdava svoj narod nije za djecu; to je istina za potpuno odrasle vjernike. Međutim, mnogi kršćani još uvijek su djeca; piju mlijeko i odbijaju poći dalje na jaku hranu nauke o pravednosti. Sve što oni razumiju je oproštenje njihovih grijeha.

"Uistinu, koji je god još pri mlijeku, ne snalazi se u nauci o pravednosti, jer je dijete. A jaka je hrana za odrasle, za one koji navikom imaju uvježbana osjetila za razlikovanje dobra i zla" (Heb 5,13-14).

Mlijeko je za djecu, a djeca trebaju neprestanu pažnju. Osjećaju se dobro jedino kad im je majka u sobi, a kad odlazi, plaču od straha. Oni je moraju vidjeti, osjetiti, dodirivati da bi se osjećali sigurni.

Isto tako, vjernik koji ostaje na mlijeku živi u neprestanom strahu u vezi sa svojim spasenjem. Nikada se ne osjeća udobno s nebeskim Ocem. Umjesto toga, uvijek je napet misleći da je Bog spreman poslati ga u pakao svaki put kad padne. On ne zna ili ne razumije svoj položaj u Kristu i tako ne poznaje mir Božji. I ne može vjerovati da je Bog odlučio spasiti ga i sačuvati.

Pavao kaže u Riječi da nam je na raspolaganju jaka hrana, hrana od koje ćemo rasti do zrelosti te postati muškarci i žene u Kristu, razviti se do potpunog uzrasta kao vjernici. Ljubljeni, ova jaka hrana je istina u vezi s Kristovom savršenom pravednosti.

Razumijevanje toga vam dopušta da ostanete sigurni u svome spasenje. Ne morate se bojati da će vas Bog ostaviti svaki put kad se poskliznete ili padnete. Ne, imat ćete pobjedu!

Ako nemate tu istinu, đavao će vas mučiti vašim osjećajima. Lagat će vam i gurati vas okolo. Ako nemate tu istinu kao temelj ispod svega što vjerujete, ništa neće biti ispravno u vašoj nauci, vašoj teologiji, vašem životu.

Morate biti uvjereni da nikada ništa nećete moći učiniti što bi stvorilo prihvatljivu pravednost Bogu. Ona mora doći iz drugog izvora. Kad ću stati pred sud, neću imati druge obrane osim pravednosti Isusa Krista.