GRAĐENJE NA STIJENI

Ako ste kršćanin – koji ljubi Isusa i hoda u poslušnosti njemu – ali ga iz dana u dan zanemarujete ne moleći, onda ga stvarno ne poznajete. Vaša kuća nije na stijeni, ona je na pijesku i u teška vremena potpuno će se srušiti.

Ne možete poznavati Isusa samo pohađanjem crkve. Morate imati razgovor s Gospodin iz dana u dan, iz sata u sat. Morate ga upoznati, ljubiti i željeti da upoznati ono što mu ugađa.

Mi o Gospodnjim zapovijedima razmišljamo kao o nečem mučnom, nečem što ograničava našu osobnu slobodu. I umjesto da prihvatimo njegove riječi za nas, tražimo putove kako da ih izbjegnemo.

Izvrćemo milost Božju čineći od nje neku vrstu tunela iz zatvora njegova zakona. Ali milost je zapravo učitelj svetosti: "Baš se tim očitova milost Božja u svoj spasiteljskoj snazi za sve ljude, da nas odgaja da se odrečemo bezbožnosti i svjetskih požuda te živimo umjereno, pravedno i pobožno u ovom svijetu" (Tit 2,11-12).

Čovjek na stijeni prihvaća i radosno ispunjava Gospodnje zapovijedi. On ne gleda na Boga kao na nekoga s remenom u ruci, uvijek spremnog kazniti ga. Ne, on Gospodina vidi s raširenim i pruženim rukama prema njemu govoreći mu: "Dođi k meni i primi život, primi snagu. Ja ću te kroz ovo provesti!" Riječ Božja nam pokazuje što je potrebno za gradnju na Stijeni.

Henok je bio poslušan Bogu s jednim jedinim ciljem – da mu ugađa. "Vjerom je Henok prenesen tako da nije vidio smrti; i više se ne nađe, jer ga Bog bijaše prenio. Prije, naime, nego bijaše prenesen, primi svjedočanstvo da je ugodio Bogu" (Heb 11,5). Henok je bio premješten jer je ugodio Gospodinu.

Apostol Ivan kaže: "I što god ga zamolimo, primamo od njega, jer vršimo njegove zapovijedi i činimo što je njemu ugodno" (1 Iv 3,22). "Ti si stvorio sve: sve tvojoj volji duguje postojanje i stvaranje" (Otk 4,11).