BOG ULAŽE U VAS!

Kad roditelj šalje dijete na fakultet, to zahtijeva veliko ulaganje. Očito se taj roditelj nada da će se njegovo dijete podvrći strogom učenju. Zašto? Nada li se da će ono diplomirati, doći kući, objesiti diplomu o zid i onda se povlačiti po kući gledajući televiziju? Ne!

Roditelj očekuje da će njegovo dijete otplatiti njegovo ulaganje u njega započevši s dobrom karijerom.

Isto tako, kad američka vojska nudi besplatno školovanje unovačenom vojniku, godine obrazovanja smatraju se ulaganjem. Tom vojniku je rečeno: "Nakon obrazovanja tvoja nacija i vlada žele određeno razdoblje tvog vremena." Od ovoga vojnika koji je prošao obuku očekuje se da će služiti u vojnim snagama neki broj godina da bi se opravdalo ulaganje.

Tako je to i s Gospodinom i našim nevoljama. Sve kroz što kao kršćanin prolazite jest obuka iza koje Bog ima božansku svrhu. On vas nije spasio da otplovite u raj na luksuznom kruzeru; spasio vas je da vas pripremi da budete korisni u njegovu kraljevstvu.

Onoga trenutka kad ste nanovo rođeni, on vas unovačuje u svoju školu trpljenja. I svaka nevolja i svaka kušnja još su jedna lekcija u njegovu rasporedu.

Neki kršćani su u dječjem vrtiću. Njihove nevolje nisu teške za razumjeti i njihovi se testovi lagano prolaze. Drugi su u osnovnoj školi i brzo nauče da su njihovi testovi malo neugodniji i teži za razumjeti. Neki su na fakultetu i njihove nevolje mnogo su oštrije i teže za razumjeti. Zatim su neki na postdiplomskom studiju, s godinama teških nevolja za sobom i mnogim teškim testovima pred sobom. Njihove nevolje najjače su te shvaćaju da im je potrebna snaga Duha Svetog da se pozabave sa svima njima.

Ono što želim reći jest da Bog želi veterane duhovnog ratovanja – ljude koji su prošli kroz mnoge nevolje – da dokažu njegovu vjernost novoj generaciji. Svaka nevolja koju podnesemo ulaganje je koje on čini u nama kao svojim veteranima.

"Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Jahve od svih izbavlja" (Ps 34,20).