IZBACITI IZ UMA

"Naprotiv, svatko tko sluša ove moje riječi, a ne izvršava ih, može se usporediti s ludim čovjekom koji svoju kuću sagradi na pijesku. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i nasrnuše na tu kuću i ona se sruši. I velika bijaše njezina ruševina" (Mt 7,26-27).

Zakon nije za čovjeka čija poslušnost izvire iz želje da ugađa Bogu. On se ne brine što je zakonito, a što nezakonito, što je dopušteno, a što zabranjeno. On ima samo jedan kriterij: "Što moj Gospodin želi?"

Pred njim možete izložiti sav zakon – sva pravila, propise i zabrane – a on će vam reći: "Ne moraš mi govoriti da ne činim te stvari. Ništa ne činim da povrijedim svog Oca. Volim ga! Već sam ostavio svijet i njegove požude da idem za Onim za kojim žudi moje srce.

Pokaži mi što on želi, ne samo što zabranjuje. Želim da želje njegova srca postanu moja djela. Želim upoznati njegov um i biti mu poslušan. Dakako, volim njegov zakon. Ali to je za bezakonike, za one koji nisu došli u spoznaju prisnosti s Kristom. Ja imam drugi zakon koji djeluje u mom srcu. To je zakon ljubavi, zakon koji kaže: 'Gospodine, što mogu učiniti da ti danas ugodim?'"

Takav čovjek nije pokrenut prijetnjama pakla ognjenog niti nagradama. Njemu nije potreban prorok da ga prodrma ni upozorenja o sudu. On je zaljubljen u Isusa i njegova poslušnost Riječi Božjoj prirodno je izrasla iz te ljubavi. To mu je prirodno kao i disanje.

U drugu ruku, osoba koja gradi svoju kuću na pijesku čini to jedino za predstavu. To je privremeni stil života. Ona razmišlja da će živjeti u toj kući pet godina, zatim će je prodati i ostaviti probleme nekom drugom. To je samo fasada bez stvarnog temelja!

Vidite, ovaj čovjek ne vjeruje da dolazi oluja. On ne želi misliti da će stvari postati teške. Na taj se način svijet bavi vječnošću: oni jednostavno ne razmišljaju o njoj. Jedna slavna kršćanska osoba pitala je u noćnom talk showu jednog od domaćina: "Što mislite o vječnosti?" A on je odgovorio: "Pokušavam to izbaciti iz uma."

Tragično, ali i mnoštvo kršćana pokušava vječnost izbaciti iz svoga uma. Oni nastoje ne razmišljati da je sud na vratima. Oni ne žele vjerovati da će jednoga dana stajati pred Gospodinom i odgovarati za sve što su rekli i učinili.