POZNAVANJE GLASA GOSPODNJEG

Izraelu Bog nije govorio zbog grijeha svećenstva i naroda. Biblija kaže: "U ono vrijeme Jahve je izrijetka govorio ljudima, a viđenja nisu bila česta" (1 Sam 3,1). Međutim, usred te suše Riječi, Gospodin se objavio mladom Samuelu: "Jahve zovnu (Samuela) … Samuel još nije poznavao Jahve, i još mu nikada ne bijaše objavljena riječ Jahvina" (1 Sam 3,4.7).

Imao je samo dvanaest godina, no iako je bio pobožno dijete, još nije prepoznao glas Gospodnji. I tako je Bog došao do njegova kreveta i glasno ga pozvao. Isprva je Samuel mislio da ga zove Eli; nije znao da je uvježbavan da raspoznaje glasove – da čuje riječ izravno od Boga!

Bog nije govorio svećeniku Eliju koji je oglušio na njegov glas! Zapravo, čini se da je samo jedan prorok čuo riječ od Boga, neimenovani čovjek koji je upozorio Elija da će ga Bog odrezati (1 Sam 2,27-36).

Da bi se čulo od Boga, potrebno je više nego tiho vrijeme. Potrebno je više nego da se samo kaže: "Govori, Gospodine, sluša tvoj sluga!" Ne, nema formule da bi se čuo Bog; nema deset koraka do toga. Prije nego možete čuti Boga, on vam mora govoriti, a on govori onima koji su pripremili svoja srca da čuju!

Kad mu je Gospodin prvi put progovorio, Samuel nije imao duboko teološko znanje o Bogu. Ali je imao nježno, čisto, odano srce koje je bilo otvoreno za Boga. Dakle, što mislite što je Bog najprije naučio Samuela nakon što mu je progovorio?

Rekao mu je: "Osudit ću Elija jer je znao da su mu sinovi pokvareni, ali nije učinio ništa da ih zaustavi! Trebala im se oduzeti njihova svećenička odjeća i reći: 'Ne smijete se približavati ovom svetom mjestu!' Samuele, sad ti želim pokazati svoju mržnju prema grijehu u mojem Domu. Želim ti pokazati što je potrebno da se čuje moj glas i hoda sa mnom" (vidi Sam 3,11-14).

Nije čudo da Biblija kaže da je Samuel s velikom sigurnošću izgovorio riječi, jer čuo je glas Gospodnji! Mnogo je vremena provodio nasamo s Bogom moleći i tražeći ga i Bog mu je sve vrijeme jasno govorio.

I sad postoje ljudi koji su izvježbani čuti glas Božji. Ti sveti molitelji izlijevaju mu svoja srca, a zauzvrat on izlijeva svoje njima!