DVIJE VRSTE LJUBAVI

Otac ima dvije vrste ljubavi: općenitu ljubav za sve grešnike i posebnu ljubav za sve koji su u njegovoj obitelji. Božju općenitu ljubav za čovječanstvo može prihvatiti svatko tko u pokajanju dolazi k njemu. Ali Božje srce isto je tako ispunjeno i drugom vrstom ljubavi – naročitom, jedinstvenom ljubavlju za njegovu djecu!

Bog je za sebe uvijek imao odabran narod na koji je izlijevao svoju veliku ljubav. Jednom je isključivi predmet te njegove posebne ljubavi bio Izrael:

"Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su na zemlji budeš njegov predragi vlastiti narod. Nije vas Jahve odabrao i prihvatio zato što biste vi bili brojniji od svih naroda – vi ste zapravo najmanji – nego zato što vas Jahve ljubi … Stoga vas je Jahve izveo jakom rukom …" (Pnz 7,6-8).

Bog je te riječi uputio Izraelu. Međutim, ako ste prihvatili Isusa kao svog Spasitelja i Gospodina – ako ste usvojeni u obitelj Božju i on je vaš dragi Otac – i vi se morate pozabaviti s time kako ste mu posebni! Vi ste primatelj osobite Božje ljubavi i ovdje su riječi za vas:

"Vi ste, naprotiv, izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod određen za Božju svojinu, da razglasite slavna djela onoga koji vas pozva iz tame u svoje divno svjetlo. Nekoć niste bili (izabrani) narod, a sada ste narod Božji; nekoć bez milosrđa, a sada ste postigli milosrđe" (1 Pt 2,9-10).

Jednom niste bili predmet njegove posebne ljubav, ali sad jeste! Pomirili ste se s Ocem i on vas duboko ljubi – upravo sada, u samom ovom trenutku!