KAKO SAČUVATI BLAGOSLOV I NAKLONOST BOŽJU

Bog blagoslivlja one koji hodaju u vjernosti i pokazuje naklonost onima koji je pokazuju njemu!

Kako nacije, obitelji, pojedinci, gube blagoslov i naklonost Božju? O tome govori prorok Hagaj i prvi razlog koji navodi je taj da oni počinju zamjenjivati interese Božje vlastitim interesima. "Nije još došlo vrijeme da se opet sazda Dom Jahvin" (Hag 1,2). Izraelci su odustali od gradnje Doma Gospodnjega da bi gradili svoje vlastite kuće!

Ovaj događaj zbivao se šezdeset osam godina nakon što je Salomonov hram bio uništen. Ostatak se vratio iz babilonskog ropstva u Jeruzalem upravo zato da ponovno sagradi Dom Božji. I doista, s gorljivošću i uzbuđenjem postavili su temelj hrama!

Ali onda su naletjeli na neke poteškoće i obeshrabrenja. I polako su izgubili interes za djelo Božje govoreći: "Ovo jednostavno nije vrijeme. Imamo previše problema. Uz to, provodimo previše vremena ovdje i zanemarujemo obitelji i poslove."

Jedan po jedan otišli su za svojim vlastitim interesima. Interesi Gospodnji koji su stajali iza njihove vlastite dobrobiti postali su sporedni! Počeli su graditi svoje vlastite kuće koristeći građevno drvo koje je bilo skupljeno za gradnju hrama.

Kako danas vjernici gube blagoslov i naklonost Božju? Prestajući raditi na hramu Božjem! To se događa kad prestanemo moliti i tražiti Boga, kad prestanemo izgrađivati njegovo duhovno tijelo!

Hagaj ukazuje na taj problem: dok je narod stavljao interese Božje na prvo mjesto, Bog je osigurava njihovu hranu i zaklon. Doista, on se brinuo za njih na svaki mogući način. Vinogradi su im rasli, grozdovi su bili teški; noću su mirno spavali; djeca su im se igrala na ulici. Nijedan od njihovih neprijatelja nije ih nadvladao. Bilo je to divno vrijeme Božjeg blagoslova, ali onda su narod obuzeli njihovi vlastiti interesi.

To je ono što se i danas događa! Naš svijet obuzet je sam sobom – ponosom, ambicijom, samovoljom – svaki čovjek ide za svojim vlastitim interesima. Nije čudo da su toliki pijani i omamljeni od droge te lutaju u mraku i pomutnji.

Bog kaže: "Ja dozvah sušu na zemlju … i na svaki trudno stečen plod" (Hag 1,11). On govori: "Ako počnete zanemarivati svoje duše i okretati se materijalnim stvarima, završit ćete bez radosti, nezadovoljni, prazni, suhi! Želim da stavite moje interese na prvo mjesto, tako da vas mogu ponovno blagoslivljati i pokazivati vam naklonost."