U BORBENOM RASPOLOŽENJU

Ezav je prvi izašao iz utrobe svoje majke – dijete svo runjavo (ime mu znači "dlakav"), ali njegov brat blizanac Jakov uhvatio ga je za petu još u utrobi. Kakav je to trebao biti šok za babicu kad je vidjela da Ezava, dok izlazi, za petu drži mala ručica!

"Već u krilu materinu brata je potisnuo, u snazi muževnoj s Bogom se borio. S Anđelom se borio i nadvladao ga, plakao je i zaklinjao ga. Našao ga je u Betelu i ondje mu je govorio" (Hoš 12,4-5).

U ovom vrlo kratkom odlomku o Jakovu prorok Hošea ukratko iznosi kako nadvladati Boga!

Hošeina je poruka bila: "To je bio čovjek pohlepan za Bogom, gladan za svime što je Bog imao za njega!" Jakov je izišao iz utrobe u borbenom raspoloženju čeznući za blagoslovima Božjim! U ovom djetetu bilo je nešto od nabožnog instinkta. Kao da je govorio: "Brate, ako ti ne želiš puninu Božju, ja je želim! Neću ostati bez Božjih blagoslova!"

Pravo prvorodstva i blagoslov Jakovljeve želje u čitavom njegovom životu predstavljaju sve blagoslove koji su u Kristu Isusu! Međutim, Jakov nije išao za dvostrukim djelom bogatstva svoga oca niti za obećanjem zemlje. Ne, Jakov je želio nešto više. On je htio blagoslov Božji da bi mogao biti u lozi Mesije! Htio je svećenički blagoslov. To nije značilo biti samo svećenik klana, nego i biti u stanju blagoslivljati druge!

Ovu svećeničku službu vidimo kroz čitavo 27. poglavlje knjige Postanka i kad je Izak položio ruke na Jakova te ga blagoslovio: "… da me onda mogneš blagosloviti" (Post 27,19). Velika je čast bila imati ruku Božju na sebi – i vlast blagoslivljati druge!

Ljubljeni, to je ono što se traži od vjernika u ove posljednje dane! Bog želi podići ljude koji neće voditi brigu samo o vlastitoj zaradi, posjedovanju kuće ili lijepog automobila. On traži one koji će biti pohlepni za blagoslovima Božjim – ne da ih potroše na sebe, nego da budu upotrijebljeni od Boga da pomognu drugima!