JAKOV JE BIO U KRIZI – PONOVNO!

Jakov je bio u strašnoj krizi – ponovno – i nije znao što sad. Biblija kaže: "Bog reče Jakovu: 'Ustani, idi gore u Betel te ondje ostani!' … A Jakov reče …: 'Idemo gore u Betel; ondje ću načiniti žrtvenik Bogu, koji me uslišao kad sam bio u nevolji i sa mnom bio na putu kojim sam hodio'" (Post 35,1-3).

Betel je mjesto kamo možemo poći u vrijeme svoje nevolje! Lekcija za Izraela i za nas danas je ovo: Kad god je Jakov bio u opasnosti ili nevolji – kad su stvari izgledale prijeteće i beznadne – znao je kamo poći i što raditi!

Bog je govorio Jakovu: "Znaš gdje ću ti govoriti, gdje ćeš čuti moj glas. Vrati se u Betel! Pođi do oltara gdje sam se susreo s tobom. Baci se na svoje lice preda mnom i očisti svoj dom od svega idolopoklonstva!"

I tako je pozvao svoje sinove da donesu svoje idole te ih je zakopao pod hrastom. Zatim je odveo svoju obitelj do Betela i tamo je podigao oltar pred Bogom. I ponovno je Bog rekao Jakovu: "S tobom sam" (vidi Post 35,9-13). Pismo govori: "Strah od Boga spopadne okolišna mjesta, tako da nisu išli u potjeru za Jakovljevim sinovima" (Post 35,5). Okolni su se gradovi bojali Jakova – ovoga malog židovskog klana – jer je Bog stavio strah u njih.

Gospodin je još uvijek Bog Betela! I on nam govori: "Pođi u Betel jer ću se tamo sresti s tobom! Kad god si u nevolji ili muci, potrči k tom oltaru! Vapi i budi nasamo sa mnom!" On čeka da se susretnemo s njim u tajnoj klijeti molitve!

Jakov je znao kamo poći da bi dobio jasnu riječ od samog Gospodina! Otišao je u Betel – k oltaru! Zatvorio se nasamo s Bogom na tajnom mjestu! Vjerujem da nam Bog govori; vjerujem da nam daje riječi. Ali to se događa na našim koljenima! To je mjesto za koje Bog kaže da će nas tamo sresti.

Bog vas danas poziva da skrenete svoje oči sa svih svojih situacija. Ništa ne prosuđujte svojim sadašnjim stanjem. Ne pokušavajte sve odgonetnuti. Ne dopustite da vas strah obori. Bog će vas susresti u molitvi!