MAJKA SVIH GRIJEHA

Mogao bih navesti čitav popis grijeha koje vrše kršćani vjernici, ali nijedan od njih nije ni blizu grijeha o kojem želim govoriti. Majka svih grijeha – grijeha koji rađa sve ostale – jest grijeh nevjere!

Ne govorim o nevjeri otvrdnula grešnika. Nevjera bezbožnika, agnostika i ateista uopće ne dira Boga. Ne, ono što ljuti Boga više od ičega jest nevjera i uznemirujuće sumnje onih koji se nazivaju njegovim imenom! Njegova djeca koja kažu: "Ja sam Isusov", a ipak njeguju u svom srcu sumnju, strah i nevjeru, žaloste ga više od svih drugih!

Bog vrlo ozbiljno uzima taj grijeh nevjere! Juda upozorava crkvu ovim riječima: "Htio bih vas podsjetiti – premda vi znate sve jedanput zauvijek – kako je Gospodin, pošto je spasio izabrani narod iz egipatske zemlje, uništio zatim one koji nisu vjerovali" (Jd 5).

On podsjeća vjernike na Božji stav prema nevjeri te kaže: "Podsjećam vas na krajnju Božju mržnju prema nevjeri u njegovu narodu koji je spasio. Kasnije je, nakon što je spasio narod, uništio one koji nisu vjerovali!"

Ljubljeni, vjerujem da me Bog pozvao podsjećati njegovu Crkvu na tu istu stvar! "Sve se to njima dogodilo da bude za primjer, a napisano je za opomenu nama kojima je zapalo da živimo u posljednjim vremenima" (1 Kor 10,11). Bog možda neće više fizički uništiti svoj narod kao što je to činio u Starom zavjetu, ali njegova kazna za našu nevjeru danas je duhovna i jednako oštra.

Nevjera je jednako destruktivna danas kao što je uvijek i bila. Možda se nećemo pretvoriti u slani stup, ali postajemo tvrdokorni i ogorčeni! Zemlja se ne otvara da nas proguta, ali gutaju nas nevolje, stres i obiteljski problemi. Ne pada vatra da bi nas proždrla, ali naš duhovni život je uništen.

Mnogi od nas krivi su zbog majke svih grijeha i toga se ne boje. Ne uzimamo svoju nevjeru ozbiljno; zapravo, živimo kao da Bog žmirka na sve to. A ipak je to grijeh koji otvara naše tijelo i duh za svaki drugi grijeh poznat čovjeku.