ŠTO JE BESPRIJEKORAN ŽIVOT?

Evo što je vladanje besprijekornog vjernika prema apostolu Pavlu:

1. Biti besprijekoran je ne imati nikakvu prijevaru. "Uistinu, naše propovijedanje ne potječe ni od zablude, ni od nečistoće, niti je učinjeno s prijevarom" (1 Sol 2,3). Besprijekoran kršćanin je kršćanin bez ikakve prijevare u svom srcu. Pavao je rekao: "Nisam bio obmanjivač propovijedajući jedno, a živeći drugo. Moje vladanje bilo je otvorena knjiga."

2. Biti besprijekoran je ne doticati ništa nečisto. "Jer naše propovijedanje ne potječe … od nečistoće" (1 Sol 2,3).

Ovdje je Pavlov naglasak na senzualnosti ili požudi. On govori: "Nijedna nečista riječ nije izašla iz mojih usta. Moji razgovori bili su čisti, izlazeći iz čista srca." On je svoje tijelo imao pod nadzorom. Nikakva tjelesna strast nije ga gonila – nikakav duh požude ili nečistoće nije posjedovao njegov um. Bio je slobodan čovjek!

Vjernik koji priča prljave šale, daje seksualne aluzije ili "šara" očima jest onaj čije srce još nije čisto! Bog kaže: "Ako hoćeš besprijekorno hodati preda mnom, moraš imati čiste uši, čisto srce i čist jezik!"

3. Biti besprijekoran je biti bez pogreške. "Naše propovijedanje nije učinjeno s prijevarom."

Kršćanin bez pogreške ili lukavstva ne pokušava biti pametan, lukav ili manipulativan. On nema skriven program i potpuno je otvoren i iskren. Pavao je rekao: "Ja vas nisam doveo u kraljevstvo Božje manipulirajući vama niti sam upotrebljavao neke pametne riječi ili se pokušavao igrati vašim osjećajima. Evanđelje sam vam donio izravno."

Pavao se nikada nije igrao riječima i nikada nije koristio psihologiju da bi naveo ljude da budu poput njega. Rekao je: "Bili smo među vama blagi. Kao majka koja s ljubavlju njeguje svoju djecu" (1 Sol 2,7). Ali kad je došao grijeh, ukorio ga je s grmljavinom neba! Nije želio niti je trebao ičije odobravanje, međutim, volio je ljude svim svojim srce. "Nikada nismo … nastupali ni s laskavim riječima ni s pritajenom željom za bogatstvom. Tomu je Bog svjedok. Nismo tražili od ljudi slave, niti od vas niti od drugih" (1 Sol 2,5-6).

Uvijek je imao na pameti da ga Bog gleda i provjerava njegove motive. On se "uklanjao svakom zlu" (1 Sol 5,22) i živio kao da Isus dolazi za sat vremena!