SNAGA BESPRIJEKORNOG ŽIVOTA

"Vi ste skupa s Bogom svjedoci kako smo se sveto, pravedno i besprijekorno vladali među vama, vjernicima" (1 Sol 2,10).

To je snažna izjava – pozvati Boga za svjedoka za svoju svetost! Međutim, Pavao se bez ikakva prezanja hvali vjernicima u Solunu: "Moji suradnici i ja živjeli smo pred vama i Bogom besprijekorno. Naše vladanje bilo je pravedno i čisto. Bog je svjedok našem svetom ponašanju, a i vi. Vidjeli ste da smo hodali sveto i besprijekorno pred Bogom i ljudima!"

Pavao je bio učinkovit propovjednik i poznavao je tajnu svoje učinkovitosti da pokrene ljude k Bogu. Mogao se hrabro dići pred svakom živom dušom, pred svakim poglavarstvom, i posvjedočiti: "Ja svakodnevno živim pod pogledom svetog Boga. Uvijek hodam kao da su njegove svete oči na meni. A i vi ste svjedoci moga besprijekornog života!"

Ovaj apostol želio je da svaki vjernik ima istu snagu koju je on imao u pokretanju ljudi k Bogu. Noć i dan molio je da sva djeca Božja budu sveta i besprijekorna pred Bogom: "… da tako utvrdi vaša besprijekorna srca u svetosti pred Bogom, našim Ocem, o dolasku našega Gospodina Isusa Krista sa svim svojim svetima" (1 Sol 2,13).

Bogati mlad knez koji je došao k Isusu bio je dobar od svoje mladosti i to mu je donijelo Isusovu ljubav i poštovanje (vidi Mt 19,16-20). Ali nešto mu je nedostajalo i ta jedna stvar činila je svu razliku! Ljubljeni, ako i vi nemate taj isti cilj u svemu što kažete i činite, nikada nećete biti besprijekorni pred Bogom i ljudima: "… da se proslavi u vama ime našega Gospodina Isusa" (2 Sol 1,12).

To je ono što je motiviralo Pavla da živi besprijekornim životom: bio je ljubomoran za slavu i ime Isusovo! Znao je da se sve mora graditi na tom temelju – jer sva ljudska dobrota prljave su krpe! Ono što izdvaja besprijekoran život jest žarka želja da se proslavi ime Isus pred svim ljudima.