OBESHRABRENJE

Kad smo povrijeđeni, osamljeni, uplašeni i svladani prilikama koje su izvan naše kontrole, brzo se odmičemo od našega pravog izvora mira i pobjede te tražimo ljudske putove i sredstva. Kako tragično! Znamo da je Bog još uvijek na prijestolju i da čeka da ga prizovemo. Znamo da se odgovor na sve naše potrebe treba naći jedino u Bogu, kad smo nasamo s njim. Svojim duhovnim prijateljima čak priznajemo: "Znam da trebam moliti! Znam da Bog ima odgovor! Znam da sve to trebam isplakati u njegovoj nazočnosti!"

Najgora vrsta obeshrabrenja je predati se strahu i očaju te u isto vrijeme ignorirati veličanstvenost i vjernost dobrog Oca. Bog je rekao Izraelu: "… s vama sam govorio s neba … Na svakome mjestu koje odredim da se moje ime spominje ja ću doći k tebi da te blagoslovim" (Izl 20,22.24). Ali je Izrael odgovorio: "Zaboravi Gospodin biti milosrdan" (Ps 10,11). "Sion reče: 'Jahve me ostavi, Gospod me zaboravi'" (Iz 49,14).

Jeste li vi obeshrabren kršćanin? Da, ako zanemarujete veličanstvena Gospodnja obećanja te sumnjate da on misli što kaže! On je obećao: "Može li žena zaboravit svoje dojenče, ne imat sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću. Gle, u dlanove sam te svoje urezao, zidovi tvoji svagda su mi pred očima" (Iz 49,15-16).

Ako nastavite nositi nepotrebna bremena krivnje, straha, osamljenosti, tjeskobe i muke, naći ćete se na tlu jednostavno zato što odbijate odmarati se na Gospodnjim velikim i dragocjenim obećanjima.

Bog se ne ismijava iz svoje djece kad obećava: "Znamo da Bog čini da sve pridonosi dobru onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani" (Rim 8,28).

Bog ne laže kad obećava: "Oči Jahvine gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove … Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba" (Ps 34,16.18).

Nemojmo postati nestrpljivi i djelovati prema osjećajima. Kad upadnemo u nevolju i zavapimo Bogu za milošću i pomoći, čitavo se nebo pokreće za nas. Kad bi nam Gospodin dopustio da zavirimo u duhovni svijet da vidimo dobrote koje je on pripremio za one koji ga prizivaju i uzdaju se u njega, bio bi to za naše oči nevjerojatan prizor.