ČUDESNA MILOST

Što je to u nama što privlači čudesnu milost, milosrđe i opraštanje našeg Spasitelja? Je li neka ljepota, dobrota ili snaga? Ili neki potencijal u nama?

Ne! Njegovu milost privlači naša velika potrebna i krajnja bespomoćnost. Njegovu snagu privlači naša slabost. Naše bespomoćno stanje ilustrirano je uzetim čovjekom u Marku 2: "Četvorica, noseći uzetoga, pođu k njemu …" (Mk 2,3).

Tu je slika apsolutne bespomoćnosti; čovjek bez ikakve snage ili sile. Nije se čak mogao sâm dovesti Kristu. Pogledajte ponovno u to dršćuće, slabo, bespomoćno stvorenje – zatvorenika svoga vlastitog kreveta. To si ti i to sam ja prije nego što smo išta saznali o Kristovoj snazi.

Isus je stajao pred tim bespomoćnim čovjekom koji je bio spušten pred njega kroz krov i čak nije ni spomenuo njegovo fizičko stanje. Odabrao ga je dovesti u Očevu nazočnost čistog, očišćenog. Prije iscjeljenja trebao je biti prihvaćen. "Isus vidje njihovu vjeru i reče uzetomu: 'Sinko, opraštaju ti se grijesi'" (Mk 2,5).

Kakva divna slika ljubavi Božje u Kristu Isusu! Tu je bespomoćan čovjek toliko svladan svojom slabošću da ne može ni govoriti. Čak ne može iznijeti ni svoje slabo priznanje.
"Njegovo smo, naime, stvorenje, stvoreni u Kristu Isusu …" (Ef 2,10). Farizej, sa svim dobrim djelima i hvalisanjem, nikada nije privukao milost Gospodnju. Ne djelima, da se nitko ne bi hvalisao.

Pokažite mi dijete Božje koje se bori s omrznutim lakozavodljivim grijehom, koje je slomljeno pod teretom krivnje i očaja, koje se osjeća bespomoćno i slabo, i ja ću vam pokazati čovjeka koji je predmet obilne milosti. Gdje grijeh obiluje, milost je još obilnija (vidi Rim 5,20).

Kad se pokajete, stojte po vjeri na svršenom djelu križa! Kroz vjeru u Krista vaši su grijesi krvlju pokriveni. Sad živite s one strane zastora sjedeći s Kristom na nebesima; prihvaćeni ste u Ljubljenom i jedno s Kristom i Ocem! Božji gnjev protiv vašeg grijeha je ugašen. Sad ste i više nego pobjednik, živite i krećete se u Duhu. Puninom Kristovom ispunjeni ste snagom da se suočite sa svime što je u vezi sa životom i pobožnošću. Vi te zjenica njegova oka, obnovljeni u svom umu i učinjeni baštinikom svega što pripada Kristu Gospodinu!