DIGNI SE I HODAJ

Uzet čovjek u Marku 2 primio je oproštenje i bio je čist u očima Božjim, ali još je uvijek bio zatvorenik svoje bolesti. Oslobođen je bio svih svojih grijeha, ali još uvijek nemoćan. Upoznao je Krista kao oslobođenje, ali ne i kao izvor svake pomoći.

Nije dovoljno biti hrom čovjek komu je oprošteno, zatvorenik koji je primio pomoć. Postoji nešto što i mi moramo učiniti. Kristovo je da nas očisti pred Bogom, a naše da se dignemo i hodamo! Moramo poći iznad oslobođenja od grijeha u slobodu njegove svepomoći.

"Što je lakše, uzetomu reći: 'Opraštaju ti se grijesi', ili reći: 'Ustani, uzmi svoju postelju i hodaj!'? Ali neka znate da Sin Čovječji ima vlast opraštati grijehe na zemlji … Zapovijedam ti – reče tada uzetomu – ustani, uzmi postelju svoju i hajde kući svojoj" (Mk 2,9-11).

Ovaj čovjek nije se digao u svojoj vlastitoj snazi; Krist mu je dao svoju snagu. Bez Krista ne možemo učiniti ništa. Pobijediti možemo jedino kroz njegovu snagu i silu Duha Svetoga!
Krist je govorio tom čovjeku: "Učinit ću te primjerom moje snage nad grijehom! Gdje si bio najslabiji, postat ćeš najjači. Upravo ono što te činilo zatvorenikom, dignut ćeš i nositi. Pobijedit ćeš upravo onu stvar koja te držala dolje."

Duhovno hrom čovjek ne može biti pravi izričaj Isusa Krista. Moramo živjeti u punoj snazi i pobjedi života oslobođenog iz ropstva grijeha. Svi mi poznamo svoju slabost, mjesto gdje smo ranjivi, a sotona nam govori da ćemo u toj točki uvijek biti slabi i da će nas ona jednoga dana svladati.

Ali ne! Svojom slavnom silom Bog nas može učiniti najjačima u najslabijoj točki. To je ono što Pismo misli kad govori da se njegova snaga savršeno očituje u našoj slabosti.
Što vas sprečava? Grijeh koji lako zavodi, slabost, neka neriješena unutrašnja borba? Što god da je, to mora nestati! Ne možete dulje biti privezani za krevet neuspjeha. Sve to postiže se po vjeri u obećanja Božja.

Gospodin želi da se dignete iz tog kreveta! On će vam dati snagu koja vam je potrebna da pobijedite i hodate u potpunom oslobođenju!