ZAKAŠNJELI ODGOVORI NA MOLITVU!

Većina nas moli poput Davida: "Kad te prizovem, brzo me usliši" (Ps 102,3). "U stisci sam, usliši me brzo" (Ps 69,18). Hebrejska riječ za brzo daje tumačenje: "Požuri sada, u samom trenutku kad te prizivam učini to!" David je govorio: "Gospodine, pouzdajem se u tebe, ali molim te, požuri!"

Bog nije u žurbi. On ne skače na naše zapovijedi. Zapravo, povremeno se možda pitate hoće li ikada odgovoriti. Možete vapiti, plakati, postiti i nadati se, ali prolaze dani, tjedni, mjeseci pa čak i godine i ne primate ni najmanjeg dokaza da vas je čuo. Tada se pitate: "Nešto sigurno sprečava moje molitve." Postajete zbunjeni, a kako vrijeme prolazi, vaš stav prema Bogu postaje nešto poput ovoga: "Gospodine, što moram učiniti da mi odgovoriš na ovu molitvu? U svojoj Riječ obećavaš da ćeš mi dati odgovor. Molio sam s vjerom. Koliko suza moram proliti?"

Zašto Bog kasni s odgovorima na iskrene molitve? To definitivno nije jer mu nedostaje sila. I voljan je da primimo odgovor od njega. Odgovor nalazimo u ovom retku: "Iznese im zatim usporedbu o tome kako uvijek treba moliti i nikada ne klonuti" (Lk 18,1).

Grčka riječ za izgubiti srčanost ili klonuti znači "opustiti se, postati slab ili posustati u vjeri, predati borbu, ne više čekati na izvršenje". Galaćanima 6,9 kaže: "Neka nam ne dodija činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijeme žeti ako sad ne malakšemo (ne klonemo)." Gospodin traži ljude molitve koji se neće opustiti ni umoriti dolaziti k njemu. Ti će ljudi čekati na Gospodina ne predajući se dok njegovo djelo nije izvršeno. Kad će on donijeti odgovor, bit će nađeni kako čekaju.