KARAJUĆA LJUBAV!

S obzirom da vas Bog ljubi, radit će na tome da vas očisti. Ali to je karanje s puno ljubavi svih onih koji se kaju i vraćaju k njemu. Možda osjećate Božje strelice u vašoj duši zbog svojih prošlih i sadašnjih grijeha, ali ako imate raskajano srce i želite se obratiti od svoje zablude, možete se pozvati na njegovu karajuću ljubav. Bit ćete ispravljeni, ali s njegovim velikim milosrđem i sažaljenjem. Nećete osjećati njegov gnjev kao pogani, već šibu njegove stege koju drži njegova draga ruka.

Možda vaše trpljenje dolazi zbog donošenja pogrešnih odluka. Kolike žene trpe jer su se udale za muškarce za koje ih je Bog upozorio da se ne udaju za njih! Koliko je djece koja lome srca svojim roditeljima dovodeći ih do kraja snage! No mnogo puta to se događa zbog vlastitih godina grijeha, zanemarivanja i kompromisa u prošlosti.

Kad znate da ste stigli na svoju najnižu točku, vrijeme je da u slomljenosti, pokajanju i vjeri potražite Gospodina. To je vrijeme da primite novu infuziju snage Duha Svetoga. To je vrijeme da budete obnovljeni i okrijepljeni da imate duhovnu snagu koja će se u vama prelijevati.

Vidite, kad vapite Bogu, on u vas ulijeva svoju snagu: "Kad sam te zazvao, uslišio si me, dušu si moju pokrijepio … Kroz nevolje kad budem kročio, život mi čuvaj, pruži ruku protiv gnjevu mojih dušmana; nek me tvoja spasi desnica! Jahve, što ja počeh, ti dovrši! Jahve, vječna je ljubav tvoja: djelo ruku svojih ne zapusti" (Ps 138,3.7-8).

Jedna od najtežih stvari koju kršćani ne mogu prihvatiti jest trpljenje pravednih. Sve do vremena Krista, Židovi su blagostanje i dobro zdravlje spajali s pobožnosti. Vjerovali su da ako ste bogati, u dobrom zdravlju ili na neki drugi način blagoslovljeni da je to zbog toga što Bog pokazuje da je zadovoljan s vama. Zbog toga su Isusovi učenici teško mogli shvatiti njegovu izjavu da je "lakše devi proći kroz iglene ušice nego bogatašu ući u kraljevstvo nebesko" (Mt 19,24) te su pitali: "Tko se onda može spasiti?"

Tako i danas postoji kriva nauka koja govori da ako si u sporazumu s Bogom, nikada nećeš trpjeti; samo prizovi Boga i on će odmah dotrčati i sve riješiti! Ali to nije Evanđelje! Heroji vjere navedeni u Hebrejima 11 svi su hodali u bliskom zajedništvu vjere s Bogom, a pretrpjeli su kamenovanje, izrugivanje, muke i nasilnu smrt (Heb 11,36-38). Sam Pavao koji je prisno hodao s Bogom doživio je brodolome, bio je kamenovan, šiban, ostavljen mrtav, opljačkan, utamničen, progonjen. U svemu je trpio. Zašto? Sve su to bila testiranja i čišćenja koja su potvrđivala njegovu vjeru na slavu Božju.

Kroz naša testiranja i kušnje Bog u naša srca želi nešto usaditi. On želi da smo u stanju reći: "Gospodine Isuse, ti si moj Zaštitnik te vjerujem da ti upravljaš nad svim događajima u mom životu. Ako mi se išta dogodi, to je samo zato što si ti to dopustio i ja se pouzdajem u tvoj naum u tome. Pomogni mi da razumijem lekciju koju želiš da iz toga naučim. Ako hodam u pravednosti i imam tvoju radost u srcu, tada će moj život i moja smrt tebi donijeti slavu. Vjerujem da imaš neku pripremljenu slavu, neki vječan naum koji moj ograničen um ne razumije. No ovako ili onako, kažem: "Isuse, živ ili mrtav, tvoj sam!"