SLJEDBENICI BOGA

Iskustva obraćenja često su emocionalna, jer su nova i tako neopisivo posebna. Promjena koja se događa u našoj duši tako je iznenadna da može biti neodoljiva. Čudesno je iznenada biti okrenut od grijeha i ropstva u potpuno nov život u Kristu.

Naš rani duhovni rast je poput djeteta koje uči hodati. Divno je i uzbudljivo kad malo dijete čini svoje prve korake. Tata i mama se smiješe i potiču ga: "Dođi do nas; ti to možeš!" Nesigurnim nogama ono čini dva, tri koraka, a oda pada. Odmah ga se podiže i hvali. Njegova braća ga ohrabruju: "Dobro dijete!" On je središte svačije pozornosti te se konačno, kad prohoda čitavu prostoriju, svi glasno raduju. Kakvo emocionalno iskustvo za njega!

Ali ubrzo to dijete više nije središte pozornosti. Sad kad padne, samo se diže i hoda po čitavoj kući čineći nered. Čupa biljke, razbacuje zdjele i lonce, baca odjeću iz ormara. I za to se nad njim provodi stegovna mjera. Iznenada mu stvari više nisu tako uzbudljive. Njegovi prvi koraci bili su popraćeni smijehom i radošću, ali sad hodanje nije ni spektakularno ni emocionalno.

Vaš duhovni rast je sličan. Kad ste bili malo dijete u Gospodinu, osjećali ste da vam Bog daje posebnu pozornost. Kad god ste pali, bio je tamo da vas podigne. Međutim, kao što Pavao piše, niste ostali dijete zauvijek. Upravo kao što se malo dijete uči da ne odlazi na ulicu, vi ste učeni da ne ulazite u duhovnu vatru. Sad kad god padnete, osvrćete se da vas netko digne, ali nema nikoga. Bog vas uči da stojite na njegovoj Riječi i hodate po vjeri te da više ne puzite poput malog djeteta.

"Nasljedujte Boga, budući da ste ljubljena djeca, i živite u ljubavi kao što je i Krist vas ljubio i predao samoga sebe za nas kao prinos i žrtvu – Bogu na ugodan miris" (Ef 5,1-2).