KUŠAN I OČIŠĆEN

Što će biti potrebno da se dosegne izgubljen i povrijeđen svijet? Mala vojska vojnika koja se upisala u školu poteškoća i kušnji! Bog traži one koji su voljni biti iskušani vatrom, čija vjera može biti pročišćena i pokazati se kao čisto zlato.

Kroz moje godine u službi, uočio sam uzorak u životima većine kršćana. Gotovo odmah nakon što nas Bog spasi, uvodi nas u pustinju testiranja. Zašto? Jer on traži ljude koji će se uzdati u njega u nemogućim situacijama pred cijelim svijetom. To je bilo tako i u Isusovu životu. Kad je naš Gospodin izašao iz vode krštenja, Duh ga je odveo u pustinju, gdje je bio oštro kušan (vidi Lk 4,1-2).

Tu vrstu pouzdanja pokazao je i Daniel. Njegovi ljubomorni suupravitelji urotili su se protiv njega, uvjerivši kralja Darija da zabrani molitvu trideset dana. Upravo kao što su ti velikaši očekivali, Daniel nje bio poslušan zabrani i nastavio je moliti triput na dan. Iako je kralj Darije poštovao Daniela, svojim vlastitim dekretom bio je prisiljen baciti ovoga pobožnog čovjeka u lavlju jamu.

Daniel je bio potpuno svjestan da je kazna za nepoštivanje zabrane u vezi s molitvom smrt. Međutim, nije prestajao moliti, jer se uzdao u Boga. Znao je da će ga Gospodin provesti kroz njegovu kušnju.

Kroz ovu kušnju, kralj Darije zabrinuto je promatrao Daniela. Svim ga je sredstvima na neki način nastojao spasiti, ali jednostavno nije mogao. Konačno, upravo prije nego je Daniel bio bačen lavovima, kralj ga je ohrabrio: "Tvoj Bog, kojemu ti postojano služiš, on će te izbaviti" (Dn 6,16).

Ako kažete svijetu da je Isus vaš Gospodin, Spasitelj i iscjelitelj te Bog koji može učiniti nemoguće, gledat će vas kako reagirate u nemogućim situacijama. Njihove oči prilijepljene su za svakoga tko se hvali Božjom dobrotom, snagom i slavom. A i đavao gleda, nadajući će da će naša vjera podbaciti.

Psalmist piše: "O, kako je velika, Jahve, tvoja dobrota, koju čuvaš za one koji te se boje, koju iskazuješ onima što se tebi utječu na očigled sinovima čovječjim" (Ps 31,19). Što je ta "velika dobrota" koju Bog pohranjuje za one koji se uzdaju u njega u vremenima kušnje? To je nedokučivo, slavno svjedočanstvo svijetu da vaša vjera može preživjeti svaku situaciju.

Kako je Bog odgovorio na Danielovu vjeru? Zatvorio je usta onim gladnim lavovima (vidi Dn 6,23).