ISTUPITI I RISKIRATI by Jim Cymbala

Kad su u pitanju duhovne stvari, vi i ja nećemo znati svoj potencijal pod Bogom dok ne istupimo i riskiramo na prvoj crti bojišnice. Nikada nećemo vidjeti kakva je sila i pomazanje moguće dok nismo tako povezani s našim Kraljem da istupimo u njegovo ime kako bismo uspostavili njegovo kraljevstvo. Sjedenje u sigurnosti zaklona biblijskih rasprava među nama samima ili prigovaranje jedan drugome o strašnom stanju društva danas, ne čini ništa što bi otpustilo silu Božju. On nas susreće u trenutku bitke. On nam daje snagu tamo gdje je neprijatelj, kako bismo ga potisnuli.

U 1 Ljetopisima 11,12-14 susrećemo Eleazara, koji se pridružio Davidu u velikoj bitki s Filistejcima. Dolazimo do spoznaje kako je neprijatelj bio strašan, kad Biblija kaže: "Ondje je bilo polje puno ječma … narod je počeo bježati ispred Filistejaca." Ovo nije bio malen okršaj; ovo je bilo brzo vojevanje protiv nadmoćnog protivnika. Mnogi uplašeni izraelski vojnici vidjeli su tu dolazeću hordu i pobjegli kako bi spasili život.

Ali ne i Eleazar. On i David "stali su usred toga polja i obranili ga pobivši Filistejce. Tako im Jahve dade veliku pobjedu" (1 Ljet 11,14). Još jednom vidimo kombinaciju ljudskog i božanskog truda. Bog nije sam djelovao. Nije poslao munje s neba da sprže Filistejce. Umjesto toga, čitav taj dan gledao je širom horizonta da vidi tko će stati na polje ječma i tako primiti njegovu nadnaravnu pomoć. Dok su drugi bježali od straha, ova dvojica – David i Eleazar – čvrsto su stajali.

Izvješće u 2 Samuelovoj 23,10 dodaje čak i više detalja o Eleazaru. "Čvrsto se držao i udarao Filistejce dok mu se ruka nije ukočila i ostala kao prirasla uz mač." Mahao je svojim oružjem takvom hrabrošću, takvim adrenalinom, da su mu se mišići ukočili; nije ih mogao otpustiti. Govorimo o silnom ratniku za Boga!

Ono što danas svjetska situacija vičući traži jest ona odlučna i očajnička vjera koja stišće mač Duha, što je Riječ Božja, i ne pušta ga dok ne dođe pobjeda.

__________

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.