IMAM LI ŠTO JE POTREBNO? by Gary Wilkerson

Rano u Isusovoj službi, njegov ugled radi iscjeljivanja i čuda privlačio je ogromne mase. "Isus se uspne na goru i ondje sjedne sa svojim učenicima … podiže oči … i vidje da veliko mnoštvo naroda dolazi k njemu" (Iv 5,3.5).

Teolozi procjenjuju da je ovo mnoštvo bilo između 10 i 15 tisuća ljudi. Vjerojatno je prizor na ovo ogromno mnoštvo ohrabrio učenike. To je potvrđivalo da slijede pravog Čovjeka i da će se dogoditi još druge velike stvari. I vjerojatno je to moralo obradovati Isusa kad je vidio njihovu radost, jer su učili prihvatiti velike stvari od njega.

Međutim, kako se mnoštvo okupljalo, suočili su se s jednom nemogućom dilemom: "Isus reče Filipu: 'Gdje da kupimo kruha da jedu ovi ljudi?" (Iv 6,5). Prije nego se san ostvario, pojavila se stvarnost.

Je li vam poznat ovaj scenarij? Sjetite se svoga prvog velikog posla. Bili ste uzbuđeni, jer to je izgledalo poput prvog koraka u ispunjenju vašeg poziva. Ali nakon nekoliko dana, saznali ste da vam šef nije ono što se očekivalo i morali ste raditi s kolegom kojem kao da ste se zamjerili. Zahtjevi za vašim vremenom bili su veći nego što vam je bilo rečeno, uzrokujući da propuštate dragocjeno vrijeme s obitelji. Shvatili ste: "Nisam imao pojma da će biti tako teško."

Zamišljam da se Filip tog trenutka tako osjećao. Zbunjen, odgovorio je Isusu: "Za dvjesta denara kruha ne bi bilo dosta da svaki nešto malo dobije" (Iv 6,7). To je bio velik iznos novca. Ukratko, čak i da su imali sredstva i mogućost da osiguraju hranu, to još uvijek ne bi bilo dovoljno da se nahrani ono mnoštvo.

Dok čitam Filipov odgovor, jedan mi izraz iskače: "Ne bi bilo dosta." Kako često se ova misao pojavljuje u našem umu kad se suočimo s preprekama? Kako se često pitamo: "Nisam siguran da imam što je potrebno. Nemam sredstava, a sumnjam i da imam sposobnost. Jesam li dovoljno jak u Kristu? Imam li dovoljno Duha Svetog? Gospodine, skrećem li?"

Ovo znamo pouzdano: Isus je toga dana pozvao Filipa u veliku pobjedu, ali Filip je još nije mogao vidjeti. Jednako je istina i za nas: Bog nas je pozvao da očekujemo velike stvari u našem hodu s njim. Dakle, što se događa kad naša situacija zahtijeva vjeru? Vjerujemo li mu za potrebno čudo? Ili svojim ograničenjima skrećemo? Isusov izazov je ovdje imao jednu svrhu: "To reče da ga kuša. Sam je naime znao što će učiniti" (Iv 6,6).