SAKRIJ SE - Gary Wilkerson

Što više žurimo i jurimo da svojim vlastitim trudom izvršimo stvari za Boga, više snage izlazi iz nas. To se iznova i iznova događalo u Starom zavjetu. Izrael je uvijek jurio ispred Boga, kvareći njegove planove za njih i otimajući mu slavu koju je zaslužio kao njihov vjeran izbavitelj.
Povremeno su se čak postrojavali s poganskim vojskama kako bi se obranili protiv većih neprijatelja, što im je Bog zabranio činiti. I mi danas imamo istu sklonost. Naše tijelo jednostavno je sklono ići ispred Gospodina.
Ilija je znao što to znači čekati na Gospodina. Volim ovaj redak o njemu: "Upućena mu je riječ Jahvina ovako: '… sakrij se'" (1 Kr 17,2-3). Vjerujem da je ovo jedna od najtežih riječi koju jedan Isusov sljedbenik može čuti. To je jednako kao kad je Isus rekao svojim učenicima: "Čekajte." Ako ostanemo čekati, Gospodin je vjeran i djelovat će u vrijeme koje je sam odabrano.
Za učenike je čekanje bilo stvar tjedana; za Iliju čak tri godine. To je bilo preostalo vrijeme suše koju je Izrael podnosio nakon što mu je Bog progovorio. Zamislite kako je to moralo biti teško razdoblje za Iliju. Imao je riječ od Boga koja mu je gorjela u srcu, ali bilo mu je zapovjeđeno da ostane tih tri dugačke godine.
Međutim, kad su jednom te godine prošle, Bog mu je rekao: "Idi, pokaži se … jer želim pustiti kišu na lice zemlje" (1 Kr 18,1). U određeno vrijeme Ilija je sudjelovao u nevjerojatnom blagoslovu koji je Bog dao svome narodu.
Danas se mnogi od nas "pokazuju" prije od Boga određenog vremena. Na kraju tratimo vrijeme, iscrpljujemo se, postajemo umorni vršeći djelo Božje. Prijatelju, jedina snaga koju ćemo ikada imati za djelo Božje doći od vremena provedenog u molitvi.