POUZDANJE U ISUSA

Neprijatelj dolazi poput bujice ričući protiv svetih koji nemaju dijela s tamom. Sotona može učiniti da se sve u njihovu životu čini kao da se raspada: molitve kao da su im prepriječene, nebo kao da je od olova te trpe nevolje na svim stranama. U takva vremena njihovo srce im možda šapće osudu: "Nemaš vjere. Kad bi samo mogao vjerovati pravednije – kad bi bio bliže Isusu, kad tvoje misli ne bi bile tako pokvarene – ništa od toga ti se ne bi događalo. Bio bi na vrhu, kao oni koje vidiš oko sebe. Uživao bi u obilju i jasno čuo od Boga."
Nije tako! Oni o kojima se govori u Hebrejima 10 da su bili pod napadom, imali su izvornu vjeru koja je učinila da "pristupaju s istinitim srcem u punini vjere" (Heb 20,22). Uistinu, oni su naslovljeni u toj poslanici, u Hebrejima 3,1, kao "sveta braća". Pisac zna da je usred velike nevolje rat za njihovo srce.
Jednostavno rečeno, sotonin glavni cilj je smanjiti vjernikovo svjetlo, zamračiti ga ili potpuno ugasiti. Pokažite mi kršćanina koji iznenada izlazi iz duhovne tame jureći u Kristovo svjetlo te njegovu svetost i čistoću i ja ću vam pokazati onoga koji ulazi u borbu svoga života.
Opisuje li to vas? Podnosite li veliku borbu upravo sada? Ljubljeni, to najvjerojatnije nije zbog sumnje ili grijeha, nego zbog svjetla koje ste prihvatili. Svjetlo proizvodi pouzdanje u Isusa, a što više svjetla primate, veće je vaše pouzdanje u njega.
Vaše pouzdanje u Krista je ono što je sotona odlučio uništiti. Naciljao je sile pakla u vas da vas odvuku u strah i nevjeru. Ali sad je i Bog vrlo zainteresiran za sve što se odnosi vaš život: posao, obitelj, djeca, odnosi, zdravlje. To je doista njegov interes; vi ste mu vrlo važni.