NE BOJ SE!

Naše je društvo danas slomljeno. Imamo škole koje su izvan kontrole, vođe koje su zbunjene, bankarski sustav koji se urušava, nezaposlenost koja se širi, socijalne programe koji su nesigurni te potpuni slom moralnih vrijednosti. A na vrhu svega toga, Zemlja je možda na rubu nuklearne katastrofe. Ukratko, stvari kao da jure izvan kontrole.
Kako mogu vjernici čvrsto i postojano stajati usred svega tog kaosa? Pisac Hebrejima nam odgovara: U svemu što se događa u našim životima moramo vidjeti Isusa (vidi Heb 2,9).
Netko se možda pita: "Kako bi Gospodin mogao biti u ičemu od toga? Toliko stvari u mom životu juri izvan kontrole." Dopustite mi dati primjer iz Pisma. Govorim o čovjeku čiji se svijet kaosom okrenuo naopačke, uzdrmavši same temelje njegove vjere. Međutim, usred svega toga on je vidio Gospodina.
U času svoje velike kušnje, apostol Stjepan je postojano stajao dok ga je svjetina, koju su sačinjavali mrzitelji Krista, opkolila opremljena kamenjem, spremna usmrtiti. Stjepan je znao da ima samo poneku minutu života – ali bio je ispunjen mirom i spokojstvom. Što je bila tajna izdržljivosti ovoga čovjeka?
U samom tom trenutku je svjedočio: "Evo, gledam otvorena nebesa i (Isusa) gdje stoji Bogu s desne strane" (Dj 7,56). On je čvrsto držao svoje oči na samom Isusu. I mogao se suočiti s okrutnom smrću znajući da je Isus s njim u svemu tome.
Uvjeren sam da Stjepanov primjer sadrži nešto od velike važnosti za sve koji ljube Gospodina i služe mu. Evo što je to: Kad uistinu vidimo Isusa usred naših nevolja i poteškoća, uvijek ga čujemo kako nam kaže: "Ne boj se!"