USKRSNUĆE OVDJE I SADA

Primio sam e-mail pastora koji je napustio svoju crkvu. Ovaj jadan čovjek pao je duboko u grijeh i izgubio je ženu i djecu. Čitav se njegov život raspao i našao se kako gleda smrti u oči.
U svom najcrnjem času pao je na koljena i zavapio za pomoć. Isus je došao k tom slomljenom, očajnom čovjeku i u njega udahnuo novi život. Ubrzo nakon toga nazvala ga je žena i rekla: "Nedostaje mi Isus. Možemo li pokušati ponovno?"
Danas taj pastor radi u jednom od naših rehabilitacijskih centara za ovisnike. Pogledajte Efežane 2,1-3: "(S Kristom oživi) i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha u kojima ste nekoć živjeli prema Eonu ovoga svijeta … Među ovima smo nekoć i mi svi živjeli u svojim tjelesnim požudama vršeći prohtjele tijela i svoga samovoljnog mišljenja i bili od naravi djeca srdžbe."
Možda ovo opisuje vaše iskustvo. Prije nego ste znali Gospodina, radili ste sve kako ste htjeli. Zahvaćeni duhom ovoga vremena, probali ste svaki grijeh i zadovoljstvo. Mislili ste da ćete "odložiti Boga" za kasnije. Vjerovali ste da će vas vaša dobra djela i donacije spasiti.
A onda je k vama došao Gospodin. "Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni – s njim nas i uskrisi i s njim postavi na nebesima, u Kristu Isusu" (Ef 2,4-6).
Ljubljeni, sve to je u vezi s dobivanjem novoga života koji se može naći jedino u Kristu. Pavao ne govori ovdje o konačnom uskrsnuću. On opisuje što Bog čini na zemlji – uskrsnuće ovdje i sada.