OGANJ OČIŠĆENJA - Jim Cymbala

Na drugom katu naše crkve u predvorju visi ogromna slika jednoga uličnog sastanka Vojske spasa u ranim 1900-tim u gradu New Yorku. Ratni poklič, ili geslo Vojske spasa, bio je "KRV I OGANJ". Krv predstavlja Isusovu prolivenu krv da spasi sve ljude, a oganj Duha Svetog je poslan da opremi vjernike i promijeni živote.
Catherine Booth, žena Williama Bootha, osnivača Vojske spasa, razumjela je važnost ognja kao simbola Duha Svetog. Poznata kao majka Vojske, Catherine je postala poznata po snazi svoje vlastite umješnosti. Jednom sam pročitao nešto što je rekla što me probolo, iako to moram parafrazirati jer se ne mogu sjetiti stvarnog izvora. Rekla je oko 1890. godine: "Putujem zemljom i čujem mnogo gorljivih riječi i mnogo propovijedi koje su prava remekdjela. Ali ono za čim moja duša žudi su goruće riječi."
Catherine je željela pomazane poruke koje probijaju, raspiruju i proizvode slomljenost srca. Ona je osjećala svoju potrebu i znala je da se promjena događa od iznutra prema van. Ona je bila vođa koji podučava Riječ Božju i razumjela je razliku između propovijedi koje su samo riječi i onih koje je Bog nadahnuo da promijene živote.
Prorok Malahija je zapisao: "(Bog) će zasjest kao onaj što topi srebro i pročišćava. Očistit će sinove Levijeve i pročistit će ih kao zlato i srebro" (Mal 3,3).
Kad Duh Sveti istražuje naša srca, on je poput ognja očišćenja. I upravo kao što dobar oganj spaljuje svu šljaku i nečistoću, nevrijedne stvari spaljene su u našim životima kad dopustimo Duhu da obavi svoje djelo.
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.