POKAZIVANJE BEZUVJETNE LJUBAVI

Upravo sada, mnogi su kršćani u panici. Ljudi koji su čitav svoj život svjedočili da je Bog njihov čuvar sad pužu od straha dok se olujni oblaci gomilaju nad nama. Petar im ima nešto vrlo jednostavno reći: "Donesite sve svoje prirodne osjećaje pod kontrolu vjere."
Zatim, Petar nam kaže da donesemo sve Bogu u molitvi: "Posvetite se molitvi" (1 Pt 4,7). Jedino ćemo traženjem Gospodina biti u stanju nadzirati naše tjeskobe u vezi s tim vremenima. Prema Petru, što crnje stvari postaju, više bismo trebali hodati u miru i odmoru Duha Svetog.
IZBJEGAVANJE PANIKE
Upravo sada, sekularni je svijet očajan kako bi našao mir u kaosu. PremaThe Wall Street Journalu, vođe i drugi na visoko stresnim poslovima okreću se jogi, mantrama, kineskim pjevušenjima, meditaciji. Ali nama kršćanima Bog obećava da će nas sačuvati u savršenom miru, bez obzira što se događa u svijetu, ako svoj um usredotočimo na Krista.
Petar nam kaže da bismo u ova vremena trebali prije svega voditi brigu o jednoj stvari. Pogledajmo u posljednji poticaj ovoga umirućeg apostola:
"Prije svega, imajte žarku ljubav jedan prema drugomu; jer ljubav oprašta mnoge grijehe" (1 Pt 4,8).
POSEZANJE S MILOSRĐEM
Petrov zbroj svega je: "Ako želite znati što znači preživljavanje – kako Bog vodi svoj narod kroz ta vremena – onda pokažite bezuvjetnu ljubav svojoj braći i sestrama. To sve ima veze s budućnošću Kristove crkve."
Prema Petru, tu je naša najvažnija briga. U svjetlu velikog milosrđa koje je Bog pokazao svakome od nas – u svjetlu njegova bezuvjetnog opraštanja naših prošlih grijeha, njegove suosjećajne strpljivosti prema nama – mi trebamo s milosrđem posegnuti prema onima koji su sagriješili protiv nas. I moramo im oprostiti kao da nikada i nisu počinili te grijehe.