DAVIDOVA VJERA

Kralj David bio je poznat kao čovjek koji se u potpunosti pouzdavao u Boga. Iskazao je bit svoga vlastitog života kad je zapisao:
"Gospod je moja snaga i štit moj, u njega se srce moje pouzdalo i pomoć mi dođe. Zato mi kliče srce i pjesmom ću ga svojom hvaliti" (Ps 28,7).
Ovo za Davida nisu bile samo riječi. Pismo zapisuje događaj za događajem u Davidovu životu kad je pokazao veliku vjeru u nemogućim situacijama.
VELIKA JUNAČKA DJELA
David je učinio velike stvari po vjeri u Boga:
  • Ubio je lava i medvjeda svojim golim rukama
  • Ubio je filistejskog diva Golijata
  • Uspio je pobjeći od Šaulovih pokušaja da ga ubije
  • Zadobio je velike pobjede nad svim svojim neprijateljima.
Kasnije je, kroz vjeru i pokajanje, povratio prijestolje nakon što ga je njegov sin Abšalom pokušao ubiti.
Kroz sve to, hvalio se Gospodinom:
"O kako je velika dobrota tvoja koju čuvaš za one koji se tebe boje, koju iskazuješ onima koji se tebi utječu pred sinovima ljudskim" (Ps 31,19).
Nije čudo da ga Pismo naziva čovjekom po srcu Božjem!
Iz Pisma isto tako znamo da je ovaj blagoslovljen čovjek bio svladan iskušenjem i da je proveo dane, tjedne i mjesece u patnji i boli nad svojim padovima i kušnjama. Isto tako, trpio je oštre napade potištenosti; zapravo, on piše o svojoj snažnoj osamljenosti i da je mnoge noći zaspao plačući. Povremeno je u svom životu bio tako ojađen i povrijeđen da je tražio smrt.
Međutim, kroz te godine žestokih nevolja, nikada nije izgubio vjeru. Malo je ljudi u Pismu bilo testirano, kušano i isprobavano kao David. Ali izlazio je iz svega uvijek sa sve većom vjerom.