DRUGI UČITELJ - Jim Cymbala

Prije dvije tisuće godina, učenici su imali Isusa kao svog učitelja, ali čak su i oni imali probleme s razumijevanjem onoga što ih je učio. Bezbrojni su primjeri kako je Isus nešto rekao, a učenici su potpuno promašili ono što je htio reći. Jednostavno nisu razumjeli. Zapravo, jedan se čak prepirao s njim, govoreći: "Ne, nećeš na križ. Neću dopustiti da se to dogodi."
Isus ih je učio o pouzdanju u Boga, a u sljedećem poglavlju vidimo kako se nisu pouzdali u Boga. Čak je tijekom jedne lekcije o poniznosti sebe upotrijebio kao primjer. Tijekom Posljednje večere, pokazao im je sebe kao slugu Gospodnjeg i oprao im noge. Međutim, tijekom te iste večere, prepirali su se tko će od njih biti najveći (Lk 22,24-27).
Ali Isus im je obećao da kad on umre, drugi će učitelj doći i pomoći im da pravilno razumiju duhovnu istinu.
"Imao bih vam još mnogo reći, ali sada ne možete nositi. A kada dođe on, Duh Istine,uvest će vas u svu istinu. On neće govoriti sam od sebe, već će govoriti što čuje i objavit će vam buduće. On će mene proslaviti, jer će uzeti od onoga što je moje i to objaviti vama" (Iv 16,12-14).
Isus im nije rekao samo da dolazi bolji učitelj, nego im je isto tako rekao da će im taj novi učitelj saopćiti istinu koju im on u to vrijeme nije mogao prenijeti. Drugim riječima, rekao je: "Imam vam još puno toga reći, a novi učitelj će biti taj koji će vas učiti o tome." Duh "će vas uvesti u svu istinu", što će uključivati primjenu poruke na njihovo srce. Tada će im značenje Isusova života i smrti, vjere, nade, ljubavi, sile molitve i mnogo još toga postati kristalno jasno.

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.