ŽESTOKI RAT VJERE

Ljubljeni, za našu vjeru mi smo u žestokom ratu, koji je borba na život i smrt. Sotona je odlučio razbiti i uništiti vjeru Božjih izabranika i što je vaša vjera snažnija, veći će biti njegov napad.

Kad je vjera uzdrmana ili izgubljena, vjernici postaju slabi i okreću se idolopoklonstvu i pokvarenosti. Pavao je upozorio da su neki odbacili svoju vjeru. Naložio je Timoteju da vodi plemenit boj "čuvajući vjeru i dobru savjest! Ovu su neki odbacili i doživjeli brodolom vjere" (1 Tim 1,19).

Isto tako, upozorio ga je: "Duh izričito veli da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i pristati uz prijevarne duhove i đavolske nauke" (1 Tim 4,1). Zajedno s Timotejem, Pavao je upozorio crkvu da će sotona nastojati srušiti vjeru nekih. "Oni su odlutali od istine tvrdeći da je uskrsnuće već bilo, i time u nekima ruše vjeru" (2 Tim 2,18).

Petar je došao pod okrutan napad sotone protiv svoje vjere. Njegova vjera tako je razbjesnila pakao da je sotona tražio dopuštenje da je prorešeta kako bi vidio hoće li se održati. Gospodin je rekao: "Šimune, Šimune, pazi, sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,31-32).

Kršćanin s neuzdrmanom vjerom obilježen je u paklu kao "Neprijatelj br. 1", a razlog je ovaj: Vjerom i silom koju ona otpušta osvojena su kraljevstva; obavljena je pravda; postignuta su Božja obećanja; zatvorena su usta lavovima; ugašen je sotonski oganj; izbjegnuta je oštrica mača. Vjerni su iz slabosti učinjeni jakima i postali su hrabri u bitki, tjerajući đavolju vojsku u bijeg. Ti vjerni bude mrtve i ne predaju se kad su mučeni. Oni radosno podnose izrugivanja, udarce, kamenovanje i, u zatvoru, pjevaju. Vjera podupire one koji je imaju!