MILOST BOŽJA NA DJELU U NAMA by Gary Wilkerson

Većina od nas priznat će da rijetko osjeća milost Božju na djelu u sebi. To je zbog toga što smo skloni sumnjati da njegova nazočnost prebiva u nama. Pavao iznosi tu dilemu za nas u Galaćanima kad piše: "A velim: živite po Duhu pa sigurno nećete udovoljavati požudi tijela" (Gal 5,16).

Ovo zvuči dovoljno jednostavno, zar ne? Ali mi smo skloni uzeti ovaj Pavlov savjet kao tešku zapovijed, kojoj bismo se trebali pokoriti s mnogo truda. Grizemo usne i kažemo: "Danas ću živjet po Duhu." A onda kad jednom posrnemo, mislimo da nismo "duhovni", te pokušavamo čak jače živjeti po Duhu. Iznenada smo ponovno pod zakonom jer smo se okrenuli svojoj tjelesnoj sposobnosti umjesto da vjerujemo kako već živimo po Duhu.

Pavao kaže: "Ali, pustite li Duhu da vas vodi, niste više pod zakonom" (Gal 5,18). Drugim riječima, Duh Božji prebiva u vama dajući vam sve vrijeme pristup do njegove milosti, koja vam daje snagu. Kad Pavao kaže: "Živite po Duhu", on misli: "Živite po milosti, ne po zakonu."

Zatim nam Pavao pokazuje rezultat življenja po Duhu: "Plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. Protiv ovih ne postoji zakon" (Gal 5,22-23). Upamtite, te stvari se ne ostvaruju zbog onoga što činimo. One su plod pravednosti koju Bog stavlja u nas – rezultat njegova djela u nama.

Povremeno možda ne osjećate da jako ljubite, ali ljubav je u vama, jer Bog ju je stavio onamo. Možda ne osjećate radost i mir, ali Bog je oboje usadio duboko u vas. Njegov Duh je na djelu u vama svakog sata svakog dana, na njegovu veliku slavu i vaš dubok blagoslov.