VELIKI OBLAK SVJEDOKA

Bog nam je dao snažno oružje protiv svakog napada na našu vjeru. "Zato i mi, opkoljeni tolikim oblakom svjedoka, odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi te ustrajno trčimo na utakmici koja nam je određena" (Heb 12,1).

Skinite oči s onih koji padaju oko vas. Umjesto toga, usredotočite oči na "veliki oblak svjedoka" koji je već dospio u slavu! Ovaj redak prikazuje vojsku pobjedonosnih svetih svih vremena koji kao da sjede na tribini, hrabreći svete koji su još ostali u trci. Poslušajte njihov povik: "Odbaci taj grijeh; u tome je pobjeda! Mi smo pobijedili! Mi smo se borili do smrti i nismo pali – jer nas je Bog održao! Naša vjera nije se pokolebala. Trči strpljivo, trči dalje, istina djeluje! Mi smo pobjednici!"

I tako nekoliko propovjednika pada. I tako nekoliko tisuća propovjednika pada! A tako i oni kojima ste vjerovali padaju! Znači li to da đavao stječe silu? Znači li to da će biti tek nekolicina pobjednika? Pogledajte gore i vidite veliki oblak svjedoka, svi obučeni u bijelo!

Je li to bilo vrijedno svega toga? Pitajte Nou. "Čitava je moja generacija pala! Samo nas je osmero sačuvalo vjeru, ali smo ustrajali sto dvadeset godina usprkos nasilju, bujanju grijeha i izrugivanju. I ti možeš pobijediti."

Recite đavlu: "Ako je grijeh tako svemoćan i ti kažeš da je svatko lažnjak, što je onda s tim velikim oblakom? Odakle ta vojska svjedoka? Ako je grijeh tako snažan, kako ih je toliko oslobođeno? Pogledaj tu trijumfalnu vojsku svjedoka, mašu palmama, mašu vijencima pravednosti. Kako su oni uspjeli?

Sotono, ti si otimao i plijenio njihove domove. Slao si svoje pristalice da im bacaju djecu u rijeke. Komadao si ih; odrubljivao im glave; zabadao mačeve u njihove trbuhe. Šibao si ih i tukao. Rezao im vratove – a ipak nisu pokleknuli. Njihova vjera je pobijedila!"