BLAGOSLOVLJENI DA BUDEMO BLAGOSLOV by Gary Wilkerson

Bog vas želi blagosloviti i dati vam naklonost. On želi obogatiti vaš brak i vaš duhovni život. On želi da budete mudri i razboriti kako biste donosili oštroumne odluke koje u vašem životu vode do blagoslova.

Međutim, potrebno je da budemo pažljivi u vezi s blagoslovima Božjim. Ne pažljivi jer nas blagoslivlja, nego pažljivi s time što ćemo učiniti s tim blagoslovima. Mnogi od nas primaju blagoslove od Boga, ali onda ih pretvaraju u nešto sebično.

U Luki 12,16-19 Isus govori o čovjeku koji je bio blagoslovljen: "Bijaše neki bogataš čije polje obilno urodi. I poče razmišljati u sebi: Što da učinim? Nemam više u što skupiti ljetine."

Bog je velikodušan i voli izlijevati darove na svoju djecu. Čovjek u ovoj priči bio je obilno blagoslovljen, ali kad pobliže pogledamo u tu priču, vidimo da je sve krenulo pogrešnim pravcem.

Vidimo da je blagoslovljen čovjek "razmišljao u sebi". Prijatelju moj, to je često gdje započinje problem. Bog nas počinje blagoslivljati te počnemo misliti: "Što ću s time?" Kad počnemo silaziti putem pitajući se što da učinimo s našim sredstvima, obično slijedi sebičnost. Pogledajte što ovdje govori: "I poče razmišljati u sebi: Što da učinim? Nemam više u što skupiti ljetine."

Čija je to ljetina (blagoslovi)? Oni pripadaju Bogu – sve pripada Bogu! I tako je um tog čovjeka postajao sebičan. Počinjao je gledati na darove od Boga, odnose, talente, kao na stvari koje bi se mogle iskoristiti za vlastito dobro te je samu građu onoga što je bio počela probijati sebičnost.

"Ovako ću – reče – učiniti: razvalit ću svoje žitnice te sagraditi veće pa ću u njih skupiti svu svoju pšenicu i svoja dobra. Tada ću reći svojoj duši: 'Dušo, imaš mnogo dobra u zalihi za brojne godine, počivaj, jedi, pij, uživaj!"

Kad slušamo propovijed o blagoslovima Božjim, moramo biti vrlo pažljivi. Naše poimanje njegovih blagoslova od vitalne je važnosti. Želimo li mi gomilati blagoslove na sebe kako bismo stvorili savršenu malu čahuru za našu udobnost i uživanje? Ili želimo pogledati oko sebe i blagoslivljati druge? Blagoslovljeni smo od samoga početka Božjeg saveza blagoslova s čovječanstvom – blagoslovljeni da budemo blagoslov!