U NJEGOVOJ NAZOČNOSTI

"Nijedan se čovjek ne može ponositi pred Bogom" (1 Kor 1,29). Ovaj redak nije samo novozavjetna istina, nego je bio istina i u Mojsijevo vrijeme. Mojsije nije mogao izbaviti narod Božji u vlastitoj snazi. Morao je naučiti, jednom za svagda, da se djelo Božje ne čini ni kroz kakvu ljudsku sposobnost, nego kroz potpuno pouzdanje i oslanjanje na Gospodina.

To je istina i za svakog kršćanina danas. Potrebno je odbaciti sve što tijelo pokušava donijeti Bogu. Doista, Bog nam kaže kao što je rekao Mojsiju: "Samo je jedno tlo na kojem mi se možeš primaći i to je sveto tlo. Ne možeš imati pouzdanje u vlastito tijelo, jer nikakvo tijelo ne može opstati u mojoj nazočnosti!"

Kad je razgovarao s Mojsijem, Bog se usredotočio na obuću (vidi Izl 3,5), jer su naše noge dva najosjetljivija dijela tijela. A što je obuća, ako ne zaštita za naše tijelo? Ona nas štiti od raznih stvari, kamenja, zmija, prljavštine i prašine, vrućeg nogostupa.

Vidite li što je Bog ovdje govorio Mojsiju? Koristio je svakodnevnu, običnu stvar da bi ga naučio jednu duhovnu lekciju, upravo kao i Isus kasnije kad je koristio novčiće, bisere, deve i gorušično sjeme. Bog je govorio: "Mojsije, svoju obuću obuvaš da ti tijelo sačuva od povrede. Ali nikakva tjelesna zaštita neće te moći sačuvati kad te pošaljem u Egipat – jazbinu grijeha – da se suočiš s tvrdim diktatorom. Naći ćeš se u situaciji iz koje te jedino ja mogu izbaviti. Dakle, ako ne odbaciš svako oslanjanje na vlastito tijelo – svoju krotkost, revnost i poniznost – nećeš biti u stanju obaviti ono za što te pozivam. Sve tvoje sposobnosti bit će bezvrijedne ako ih ja ne posvetim."

Doista, kad je Mojsije odveo približno tri milijuna ljudi u pustinju, suočio se s raznoraznim testovima i kušnjama. Bez trgovina živežnih namirnica, trgovačkih centara pa čak i bez izvora vode, potpuno se morao za sve oslanjati na Boga.

On je već pokušao djelovati kao izbavitelj u snazi svoga tijela. Četrdeset godina ranije, uzeo je mač u ruku i ubio jednoga okrutnog Egipćanina, goniča robova. Ali sad je Bog rekao: "Mojsije, tvoja revnost mora biti posvećena ili će te uništiti. Jesi li voljan odložiti mač i staviti sve svoje pouzdanje u mene?"