SNAGA DUHA SVETOG

Oni koji su bili na putu u gornju sobu vrlo su ljubili Isusa. Bili su puni sućuti, požrtvovni i voljeli su duše. Ali još nisu bili kvalificirani da bi bili njegovi svjedoci. Potrebno je više od ljubavi za Isusa i više od sućuti za duše da biste bili kvalificirani biti njegov svjedok.

Oni su se obrazovali u Kristovoj školi. Ozdravljali su bolesne, izbacivali demone i vršili čuda. Na Gori su čak vidjeli Isusa odjevenog u njegovu vječnu slavu.

Bili su u blizini kad mu je znoj bio kao kapi krvi dok je molio i vidjeli su ga dok je visio na križu. Vidjeli su ga kad je uskrsnuo i vidjeli su njegov prazan grob; jeli su s njim i razgovarali s njim u njegovu proslavljenom tijelu. Čak su ga vidjeli kao je odlazio u nebo! No još uvijek nisu bili spremni svjedočiti o njemu.

Zašto Petar ne bi mogao poći među ono mnoštvo u Jeruzalemu i odmah svjedočiti o njegovu uskrsnuću? Nije li vidio taj događaj iz prve ruke? Mogao bi čak propovijedati: "Isus je živ! Uzašao je u nebo! Pokajte se!"

Petar je dao snažnu izjavu glavnim svećenicima: "Za ovo svjedočimo mi i Duh Sveti kojega je Bog dao onima koji mu se pokoravaju" (Dj 5,32).

Na riječi Duha Svetog koje je govorio kroz Petra, svećenici "se vrlo rasrdiše te ih nakaniše ubiti" (Dj 5,33). Duh Sveti je govorio kroz Petra i na Dan Pentekosta i koji su ga čuli, "svi se u srcu potresoše" (Dj 2,37).

Stjepan, ispunjen Duhom Svetim, propovijedao je vjerskim vođama: "Ljudi tvrde špije, neobrezanih srdaca i ušiju! Vi se uvijek opirete Duhu Svetome! Kako očevi vaši tako i vi … Kad to čuše, uskipje im bijes u srcima te počeše škripati zubima na njega" (Dj 7,51.54).

Kad se pojavite nakon traženja Boga, puni Duha Svetog, bit ćete u stanju neustrašivo stajati pred svojim suradnicima, obitelji, bilo kim, i vaše svjedočanstvo izazvat će jednu od dvije reakcije. Ili će zavapiti: "Što moram učiniti da se spasim?" ili će vas željeti ubiti! Govorit ćete riječ koja će ih probosti u srce. Razlika je u snazi Duha Svetog.