AKO IMATE LJUBAV

"Ako tko, jer je svjestan Boga (koji ovo traži), trpi nepravedno i strpljivo ponosi patnje, to je (Bogu) ugodno … On koji ne učini grijeha i u čijim se ustima ne nađe prijevare, on koji vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio, nego je to prepuštao pravednomu Sucu" (1 Pt 2,19-23).

Petar govori o tome kako je Isus u svojim rukama držao svaku situaciju u životu. Kad su ga ljudi vrijeđali i klevetali, nije uzvraćao niti im prijetio. Kad su se htjeli prepirati s njim, nije se prepuštao. Umjesto toga, jednostavno je otišao.

"Ta na to se i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete njegovim stopama" (r. 21). Petar je jasan: Isus treba biti naš primjer ponašanja.

Apostol Pavao dodaje: "Ako nemate ljubavi – što znači, ljubavi Kristove – ništa ste." Prema 1 Kor 13, ljubav znači biti dobrostiv prema svima, bez izuzetaka … ne biti zavidan … ne se hvalisati ili promicati samoga sebe … tražiti interese drugih iznad vlastitih … ne se dati lako izazvati … ne misliti zlo ni o kome … ne se radovati kad netko padne, čak ni neprijatelj.

I Petar i Pavao vrlo jasno izjavljuju u tim odlomcima: "Naša zapovijed vama je da ne bude među vama uzvraćanja udaraca, osvete, prijetnje. Umjesto toga, predajte svoju uznemirenost, strah i gorčinu Kristu."

Naše srce možda odgovara: "Gospodine, to je ono što želim." Možda zadobijemo nekoliko pobjeda i počnemo se osjećati sigurnima. Zatim, kao niotkuda, netko kaže ili učini nešto što zabode ružnu, neočekivanu, zajedljivu strelicu u nas – i brzo nam dojure ljute misli. I prije nego smo svjesni, izbacujemo otrovne strelice natrag u onoga koji nas je naljutio.

Shvatili smo da smo iznevjerili iako smo se jako trudili moleći, tražeći Boga, oslanjajući se na istinu i uživajući u mnogim uspjesima. Kad je neprijatelj došao poput bujice, potpuno smo iznevjerili u svom nastojanju da budem poput Isusa.

"Strpljivo trčimo na utakmici koja nam je određena" (Heb 12,1). Jednostavno morate imati strpljenja sa sobom i svojim rastom. Na kraju krajeva, utakmica će trajati dok se Isus ne vrati. Da, spoticat ćete se, posrtati i krivudati, ali ako i podbacite, dići ćete se i nastaviti dalje.